Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiltäckningen i debatt i riksdagen

I morgon hamnar frågan om bristande mobiltäckning i riksdagen. Det blir debatt utifrån det som ÖP:s mobilkarta visar - att glesbygden är full av vita fläckar.

Den bristande mobiltäckningen fortsätter att vara en het fråga. Vår chatt med It-minister Anna-Karin Hatt (C) tvingades tyvärr att ställas in förra fredagen men vi gör ett nytt försök på onsdag.

Då har Anna-Karin Hatt ämnet aktuellt. För i morgon tisdag blir det debatt i frågan i riksdagen mellan henne och Sven-Erik Bucht (S), riksdagsman från Norrbotten.

Han har ställt en interpellation som ministern nu ska svara på. Den är uppdelad på tre frågor.

1. Det finns ett villkor för 2G-tillstånden för mobiltelefoni i frekvensen 900 Mhz som säger att den yttäckning som finns nu inte får försämras. Detta villkor gäller fram till 2015.

Sven-Erik Bucht vill att ministern ska svara på om hon tänker förlänga kravet efter 2015. Han vill också veta om kravet ska göras om så att det går att mäta och följa upp. Det är ju känt att vissa operatörer inte alls har täckningskartor som överensstämmer med verkligheten, så frågan är hur villkoret kan mätas. Det vill Sven-Erik Bucht veta.

2. Det fanns bättre täckning förr. Det gamla NMT - nätet på 450 MHz nådde nästan över allt. 2009 släcktes det eftersom Net1 som äger tillståndet inte tyckte sig få lönsamhet i det. Kunderna var få.

Nu finns bara mobilt bredband på denna frekvens. Eftersom det är en låg frekvens är gränsen upp till 1Mbit. Sven-Erik Bucht vill veta om regeringen tänker se till att företaget följer sitt villkor och mobiltelefonin slås på igen.

3. Som ÖP berättat förr finns en frekvens som inom några år skulle kunna bli aktuell att skriva om villkoren på. Det gäller 700-bandet som i dag används för marksänd digital-tv. Krav har kommit från operatörerna om att också de ska få tillgång till detta band som är ett så kallat glesbygdsband eftersom det når långt.

Sven-Erik Bucht vill veta om Anna-Karin Hatt tänker göra det tillgängligt för mobiltelefoni.

När ÖP uppmanade alla att skriva frågor till It-ministern förra veckan var det flera som frågade om det gamla NMT-nätet. Också i flera kommentarer på nätet efter artiklar om mobiltäckning har frågan dykt upp; vad hände egentligen med den täckning som fanns förr?

I morgon blir det alltså debatt om detta och Op.se bevakar hur ministern svarar.