Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobiltelefoni drabbas hårt vid åska

Sommarens åskoväder ställer till det för mobiltelefonin runt om i landet. Blixtnedslag vid mobilmaster skapar störningar i täckningen och i vissa fall har det inte gått att ringa överhuvudtaget.

Annons

– Kunder upplever alltifrån att det inte går att ringa alls, till störningar som kommer och går. Kapaciteten begränsas också så att färre kan prata samtidigt, säger Hans G Larsson som är informationsansvarig hos Telia.

Telias tekniker arbetar för högtryck. Enligt bolaget, som har 8 000 mobilmaster i landet, har den svåra åsksommaren orsakat rekordstora problem för både mobilnät och fast telefoni. Störst är problemen i storstäder och i Värmland samt Jämtland.

– Det skapas spänning i el- och telenät som skadar elektronisk hårdvara och orsakar elavbrott. Dessutom kan det bli skador i mobilmasternas kablar i marken, säger Hans G Larsson.

Alla teleoperatörers mobilmaster har drabbats av den senaste tidens oväder, berättar Jenny Åström vid Telenors presstjänst.

– Vi har också haft flera ärenden som rör åskan, säger hon, men menar att de flesta störningar hittills har varit relativt små och kortvariga.

– Men när det blir strömavbrott påverkas mobilmaster och vår utrustning.

Annons