Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiltelefoni drabbas hårt vid åska

Sommarens åskoväder ställer till det för mobiltelefonin runt om i landet. Blixtnedslag vid mobilmaster skapar störningar i täckningen och i vissa fall har det inte gått att ringa överhuvudtaget.

Annons

– Kunder upplever alltifrån att det inte går att ringa alls, till störningar som kommer och går. Kapaciteten begränsas också så att färre kan prata samtidigt, säger Hans G Larsson som är informationsansvarig hos Telia.

Telias tekniker arbetar för högtryck. Enligt bolaget, som har 8 000 mobilmaster i landet, har den svåra åsksommaren orsakat rekordstora problem för både mobilnät och fast telefoni. Störst är problemen i storstäder och i Värmland samt Jämtland.

– Det skapas spänning i el- och telenät som skadar elektronisk hårdvara och orsakar elavbrott. Dessutom kan det bli skador i mobilmasternas kablar i marken, säger Hans G Larsson.

Alla teleoperatörers mobilmaster har drabbats av den senaste tidens oväder, berättar Jenny Åström vid Telenors presstjänst.

– Vi har också haft flera ärenden som rör åskan, säger hon, men menar att de flesta störningar hittills har varit relativt små och kortvariga.

– Men när det blir strömavbrott påverkas mobilmaster och vår utrustning.