Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiltelefonin måste fungera

Det lägsta krav samhället bör ställa är att radiosystemet Rakel alltid fungerar och att mobiltelefonin fungerar under minst två dygn vid ett längre strömavbrott.

Annons

 Detta för att räddningsaktioner och uppröjningsarbeten ska kunna ledas. Dessutom med tanke på säkerheten för de människor som arbetar med uppröjningsarbetet.

Mobilmasterna bör förses med en batteribackup eller annan typ av reservkraft.

För att spara på reservbatterierna medger dagens teknik att man med automatik kan stänga av de mer strömslukande G3- och G4-näten. G2-nätet, det ursprungliga GSM-nätet för mobiltelefoni, måste kunna prioriteras i ett sådant läge.

Märkte redan dagen efter stormen Ivar att det mobilnät som i normala fall fungerar var ur funktion i Sundsjötrakten.

Även för kraftbolagen är det livsviktigt att kunna nå sin personal under pågående uppröjnings- och återställningsarbeten av elnätet.

Om inte mobiloperatörerna kan förse mobilmasterna med någon form av batteribackup eller reservkraft, borde staten, för medborgarnas säkerhet, kunna gå in och sponsra sådan kraft.

Att staten för närvarande inte kan kräva detta beror på att detta krav inte fanns med när staten tidigare auktionerade ut aktuella mobilfrekvenser till mobiloperatörerna.

Förhoppningsvis har staten nu lärt sig läxan och tar med ett krav på batteribackup eller annan typ av reservkraft när 700 MHz bandet auktioneras ut, ett frekvensområde som blivit tillgängligt nu när digital-tv införts och kan frigöras för mobiltelefoni.

Att Rakel på grund av stormen Ivar slogs ut i Härjedalen och Berg är närmast pinsamt och tyder på bristande styrning och medelstilldelning från regeringen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel