Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möblera för lek i barnrummet

I dag finns det en uppsjö av dyra designermöbler även för småbarn. Men i barnrummet är det viktigare att tänka på att inredningen lockar till lek och är funktionell än att möblerna är trendiga.

De flesta barn har själva starka åsikter om hur de vill ha det på sitt rum. Därför är det en bra idé att låta barnet vara med och bestämma hur det ska se ut, även om deras vildare idéer kanske inte riktigt fungerar. Rummet bör gå att växa i och anpassas efter barnets ålder. Satsa därför på en neutral bas och använd starkare färger och mönster på textilier, tavlor och andra föremål som lätt går att byta ut. Skaffa gärna en stor anslagstavla där barnet kan sätta upp teckningar, inbjudningskort till kalas med mera. Att måla en större yta som exempelvis en dörr med griffelfärg är också en bra idé. Då får barnen två ytor som de själva kan ändra utseendet på efter behag, vilket förhoppningsvis håller dem från att rita direkt på väggen.

Möbler som lockar till lek
Att många barn rör på sig för lite är ett återkommande problem. Satsa på möbler som lockar till lek i barnrummet. Det finns flera olika typer av klätter- och klängmöbler med flera funktioner, de kan exempelvis användas både som sittplats, balansträning och leksak. Att möblerna är tåliga och håller för lek och bus är viktigt. Barn behöver även en hörna där de kan ägna sig åt stillsammare lekar, som att rita och pyssla. Det finns många tåliga grupper med stolar och bord som är anpassade till deras storlek.

Förvaring viktigt
Svenska barn äger i snitt över 500 leksaker var. För att de ska ha en chans att hålla någorlunda ordning måste det finnas bra förvaringsmöjligheter. Rejäla vägghyllor med förvaringsbackar i olika färger för olika saker kan vara en lösning. Många vägghyllor är enkla att bygga ut och kan därmed växa i takt med barnet. Färgglada skåp och byråer som barnet får välja självt kan locka till ordning och reda. Tänk på att utrymmet under sängen också går att utnyttja till förvaring. Ett tips är att använda lådor med hjul, då är det lätt för barnet att själva dra fram och skjuta in dem.

Tänk på säkerheten
Det är viktigt att tänka på säkerheten när man möblerar barnrum. Hyllor, skåp och andra större möbler ska stå stadigt och gärna vara förankrade i väggen, så de inte kan välta om barnet klättrar på dem. Tänk också på var möblerna placeras i rummet. Ställ inte möbler som barnet kan klättra upp på framför ett fönster. Möbler bör ha rundade hörn för att undvika vassa kanter och mattor halkskydd. Det finns många produkter i handeln som gör hemmet säkrare för barn, som petskydd för kontakter.

ELISABETH PETTERSSON
NA Media

namedia@na.se