Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modeikonens konst under klubban

Annons

gav ingen effekt. En domstol gav klartecken till försäljning av två kinesiska bronsstatyer i den auktion av den bortgångne modeskaparen Yves Saint Laurents konstsamling som inleddes på måndagskvällen.

Hundratals konstföremål som Yves Saint Laurent och hans partner Pierre Bergé samlat på sig under mer än 50 år får nya ägare på det som kallats ”århundradets försäljning”.

Picasso, Mondrian, Giacometti och Duchamp är bara några av namnen på konstnärer vars verk ska säljas under den tre dagar långa auktionen i Paris, som väntas inbringa omkring 3 miljarder kronor.

Bland föremålen som auktioneras ut finns också två kinesiska djurhuvuden i brons som enligt advokater prytt ett palats men stals av utländska trupper under det andra opiumkriget 1860.

bevakar Kinas kulturella och historiska intressen vände sig till domstol för att blockera försäljningen. Men en domstol i Paris avvisade på måndagen organisationens krav.

Pierre Bergé har sagt att han är beredd att lämna tillbaka föremålen till Kina på ett villkor – att Kina respekterar mänskliga rättigheter och tillåter Dalai lama att återvända till Tibet.