Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat skräckpropaganda om skolor

Problemen med vinstintressen i välfärden är uppenbara. Elever har lämnats utan betyg efter konkurser, resultatskillnaderna mellan elever har ökat och lärartätheten sjunkit i takt med de vinstdrivande skolornas intåg.

Även de fristående skolorna har startat en rörelse, Idéburen Skola, för att markera avstånd från riskkapitalägda bolag som driver skolor för att tjäna pengar.

Men Moderaterna sätter fortfarande fria marknadskrafter högre än elever. I sin iver att bli kvitt krav på stopp för vinster i välfärden, räknar de upp alla skolor som inte är kommunala och påstår att de hotas av nedläggning om Vänsterpartiet vinner valet. Resonemanget är fel och ohederligt.

Ett förbud mot vinster i välfärden betyder naturligtvis inte att alla icke-kommunala skolor måste läggas ned. Av dessa 25 skolor är i dagsläget kanske högst sex berörda, varav en skola och en förskola som ägs av riskkapitalbolaget Academedia som förra året nationellt plockade ut över 6 000 kronor per elev i vinst.

Faktum är att det utanför Östersund i princip inte finns någon vinstdrivande skolverksamhet i länet. De flesta icke-kommunala skolorna är byskolor och föräldrakooperativ där föräldrar och lärare har gått ihop om att driva skolan. Sådana lokalt drivna skolor är ofta lyckade, just för att de berörda sluter upp bakom ett enda mål: Att skapa en bra skola för barnen.

Segregation och sjunkande skolresultat på grund av vinstintressen måste få politiska konsekvenser. Det är en politisk fråga att motverka ökande skillnader mellan elever beroende på deras föräldrars villkor. Friskolorna behöver inte ta emot funktionshindrade barn och nekar också ofta att ta emot dessa barn. Bekvämt nog bortser Moderaterna från detta när de pratar valfrihet.

Vi vill skapa en skola där alla elever får goda förutsättningar. Oavsett huvudman ska vi som skattebetalare och föräldrar vara säkra på att alla pengar vi betalar till skolan går till utbildningen, och att skolan inte tummar på utbildningens kvalitet för att öka vinsten.

Det innebär att skolkoncerner som bara tänker på sina ägares vinstkrav får välja mellan att lägga ner, sälja till non-profitföretag eller finna sig i att kommunen tar över. Det är den valfrihet vi kan erbjuda riskkapitalbolagen i skolan.

Jessika Svensson (V)

riksdagskandidat för Jämtlands län

Reidar Lunde (V)

ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Östersunds kommun

Kerstin Andersson-Hedström (V)

ledamot i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, Strömsunds kommun

Helena Larsson (V)

ersättare i nämnden för bildning, fritid och kultur, Härjedalens kommun

Jörgen Blom (V)

ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel