Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat vill förbjuda tiggeri

Cecilia Magnusson, riksdagsledamot för Moderaterna från Göteborg, vill förbjuda gatutiggeri. Att införa ett förbud skulle vara att ta bort en av de värsta riskerna för att fattigdom permanentas, skriver hon i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Att situationen fortsätter som i dag är det sämsta alternativet anser Magnusson.

Och att kommunerna skulle ta hand om inkvartering och försörjning för EU-migranter är orealistiskt, skriver hon vidare.

I sin debattartikel beskriver Magnusson tiggeriets utbredning som provocerande och något som gör att "många människor mår dåligt". Ett förbud mot tiggeri skulle, enligt henne, öka toleransen för "personer som behöver komma hit och verka i vårt land".

Tiggeri innebär en risk för att tiggarnas ekonomiska situation permanentas, enligt Magnusson. Den press som riktats mot tiggarnas hemländer för att få bukt med fattigdom och bristande integration av romer är inte tillräcklig, menar hon.

Från sitt parti får Magnusson dock inget stöd för förslaget.

– Vi har varit tydliga med att ett förbud mot tiggeri inte är svaret, och det är inte partiets linje. Vi delar inte Cecilia Magnussons slutsats, säger Oscar Karlflo på Moderaternas presstjänst.

– M vill inte förbjuda tiggeri utan i stället sätta hårdare tryck på den medlemsstat vars medborgare det ofta handlar om.

TT: Finns det något i det hon skriver som ni håller med om?

– Det är alla kommentarer du får från mig nu.

Trots att partiet tar avstånd från Cecilia Magnussons förslag om att förbjuda tiggeri får hon uppbackning av partikamraten Lars Beckman.

"Att ge kommuner möjlighet att förbjuda tiggeri som polisen i Hälsingland önskat är rimligt", skriver han på Twitter.

Justitieminister Beatrice Ask (M) utvecklar partiets inställning till riksdagsledamoten Cecilia Magnussons utspel.

– Vi har varit väldigt tydliga med att ett förbud inte löser problemet. Problemet är att många är fattiga och lever i en situation som är besvärlig, framför allt i andra delar av Europa, säger hon till TT.

Ask vill inte recensera debattartikeln eller Magnussons retorik i sig. Däremot är det olyckligt att det inte är partiets officiella ståndpunkt som uppmärksammas.

– Jag tycker att i en valrörelse så är det bra om man diskuterar och driver partiets linje. Annars blir det väldigt rörigt och otydligt för väljarna vem som tycker vad. Det är också väldigt intressant för medierna att spekulera om olika udda åsikter fastän vi faktiskt har en bestämd linje och ett långsiktigt program som vi går till val på.

TT: Vad innebär det här för Magnusson?

– Det är inte så att riksdagsledamöter måste fråga om lov innan de uttalar sig. Vi är ett stort, brett och öppet parti med många engagerade människor. Om detta är något hon blir populär för hemma får väl framtiden utvisa, säger hon.

Stockholm (TT)