Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna röstar nej – och välkomnar Biltema

Moderaterna kommer rösta nej till detaljplanen för handel på betongstationsområdet. Samtidigt välkomnar man Biltema till ”skogstomten” bredvid.

Nu kommer handeln på betongstationsområdet upp i politiken igen.

Onsdag 28 maj tar miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun upp detaljplanen för handel på betongstationsområdet i Lillänge.

Det handlar bland annat om ifall nämnden ska anta granskningsutlåtandet, och lämna planen vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Moderaterna kommer att rösta nej, precis som vid förra nämndsammanträdet.

– I detaljplanen har man inte tagit hänsyn till farhågorna om miljöaspekten. Till exempel om hur man ska hantera dagvattenfrågan, och vad som kommer att hända med kransalgerna i Lillsjön, säger Jocke Ekroth (M), nämndens förste vice ordförande.

Men i underlaget finns det ju förslag på lösningar?

– När det gäller lösningar för dagvatten så måste det skrivas in i detaljplanen. Det räcker inte att det står i underlaget att det bör göras. Och den där bullervallen mot Körfältet som föreslås är ju hälften så stor som den nuvarande och dessutom nyplanterad.

Det handlar också om mängden handel, enligt Ekroth.

– Den här tomten tål inte en exploatering på 16 000 kvadratmeter handel, ursprunget var ju 8 000 kvadratmeter.

Ekroth säger att kommunens invånare inte räcker till för den större mängden handel.

Så Moderaterna är inte kategoriskt emot mer handel i Lillänge?

– Nej, verkligen inte. Vi har ju sagt ja till de 8 000 kvadratmeter handel som var i den ursprungliga detaljplanen. Men exploatören ville sedan öka ytan.

Ett av företagen som har varit intresserade av Lillänge är Biltema.

– Att vi säger nej till den här detaljplanen betyder inte att vi säger nej till Biltema, säger Jocke Ekroth.

Moderaterna välkomnar Biltema till Östersund och vill att kommunen erbjuder företaget den kommunala tomt som ligger mittemot det befintliga Lillänge köpcentrum.

Fakta:

Om miljö- och samhällsnämndens ledamöter röster som vid förra sammanträdet, kommer det att innebära att detaljplanens granskning blir godkänd.

Miljöpartiet – som är emot mer handel i Lillänge – röstade ändå ja vid förra mötet eftersom partiet inte vill ”förhala ärendet” i nämnden.

Vid ett ja i nämnden går planen vidare till kommunfullmäktige för eventuellt antagande.

Nästa fullmäktigemöte hålls 16 juni och är det sista före sommaruppehållet.