Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna sviker sina väljare

Den oheliga allians som bildats mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i Åre kommun väcker frågor.

Moderaterna var efter valet bara enstaka procentenheter från att bli största borgerliga parti i kommunen. Genom en aktiv politik inom ramen för ett borgerligt samarbete skulle Moderaterna kunna lyfta sig själva och bli majoritetsledare efter valet 2018. I stället valde man att agera stödparti åt Socialdemokraterna.

Det brukar inte falla särskilt väl ut när partier med en tydlig blockidentitet väljer att gå in i samarbeten med partier av en rakt motsatt blockidentitet. I Östersunds kommun markerade de tydligt borgerligt orienterade centerväljarna mot att Centerpartiet samarbetat med Socialdemokraterna.

Av samma skäl kommer väljarna bestraffa Moderaternas svek i nästa val. Anna-Karin Vernberg (M) lovade väljarna att vara en stark röst för barnen. Men moderatväljaren förväntar sig mer än så. Den som röstar moderat markerar också att kommunen ska utvecklas i en tydlig borgerlig riktning. Det är svårt att tänka sig att den inriktningen kommer infria sig med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som partners.

Vinnaren på uppgörelsen blir Socialdemokraterna, som därmed kopplar fast en kamphund om majoriteten i Åre kommun. Men samarbetet kommer också definiera oppositionsarbetet för Centerpartiet och Västjämtlands Väl som nu kan kliva fram med en tydlig borgerlig inriktning och kannibalisera på moderata kärnväljare.

Erfarenheten från andra kommuner förutspår att Åre kommer få se tre starka partier efter valet 2018; Socialdemokraterna, Centerpartiet och Västjämtlands väl.

Om nu partierna förvaltar situationen på rätt sätt.