Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna tror på Europa

Annons

På fredag är det Europadagen. Med snart två veckor kvar till Europaparlamentsvalet så känns det extra viktigt att uppmärksamma denna dag och påminna om hur viktigt det är att gå och rösta.

Sverige företräds i Europaparlamentet av 20 folkvalda politiker. Dessa 20 personer har en enormt stor makt över de beslut som tas i både Sverige och hela Europa.

Över 60 procent av alla frågor i kommuner och landsting kommer via EU liksom 30 procent av alla nya lagar som klubbas i Sveriges riksdag. Att påverka Europas färdriktning är alltså också att påverka färdriktningen för Sverige, landstinget och den egna kommunen.

Men mest av allt så har vi 25 maj en unik möjlighet att påverka världen. EU är världens största ekonomi och när EU talar så är det 28 länders vilja som kommer till uttryck.

Sverige utsågs nyligen av den ansedda tankesmedjan ECFR till det tredje mest inflytelserika landet i EU. En maktposition som ger Sverige stora möjligheter att påverka Europas riktning och att göra den svenska rösten hörd i ett större perspektiv.

En aktiv och engagerad svensk parlamentariker har oftast mer makt än en svensk minister. Därför är det också viktigt att vi skickar rätt personer till Europaparlamentet.

I ljuset av det som nu sker i Ukraina har EU:s grundtankar och fred och frihet aldrig känts mer aktuella och vi påminns ännu en gång om att freden och friheten i Europa aldrig får tas för given.

För att säkerställa hela Europas fred är det därför viktigt att EU:s utvidgning fortsätter att vara en av unionens bärande frågor. Bara så kan vi säkra den långsiktiga freden och friheten i vårt närområde och stabiliteten i hela Europa.

Utvidgningen måste också stå högt på EU:s agenda för att motivera länderna på Balkan, östra Europa och Turkiet att bekämpa korruption och främja demokratiska reformer.

Förra året var det glädjande att Kroatien kunde ta steget in vår union, i vår hoppas vi på att det blir Albaniens tur att bli kandidatland. Vi behöver också främja Serbiens och Kosovos försoning och EU-närmande, stödja Ukrainas EU-närmande och inte trycka tillbaka Makedonien och Turkiet.

Moderaterna är det parti som tror på Europa. Med fler moderater i Europaparlamentet kommer rösten för ett Europa som en union för fred och mer frihet att bli ännu starkare.

Se till att förtidsrösta i Europaparlamentsvalet, redan på fredag, på Europadagen.

Joel Nordkvist (M)

distriktsordförande MUF Jämtland

Arba Kokalari (M)

kandidat nr 6 till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel