Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna uppvaktar Miljöpartiet i landstinget

Miljöpartiet och de borgerliga partierna har ett gemensamt förslag till organisation för Region Jämtland Härjedalen. Oppositionsrådet Christer Siwertsson (M) ser gärna det som ett första steg mot mer samarbete framöver.

Sakfrågan handlar om hur den politiska organisationen ska se ut i regionbildningen, som träder i kraft vid årsskiftet. M, C, FP och MP har bland annat föreslagit att det ska finnas en nämnd för hälso- och sjukvård direkt under regionfullmäktige. C och MP har samtidigt uttryckt att de vill att regionstyrelsen ska ha beställaransvar för sjuk- och tandvård, inklusive länets hälsoval.

– Partierna är oense om en del saker, men det är detaljer. Vi har kommit till en principöverenskommelse för den politiska organisationen i regionen, säger Christer Siwertsson.

Han hoppas att Alliansen och Miljöpartiet närmar sig varandra inför valet och han ser den här frågan som en tänkbar början. I ett första steg stärker det oppositionen, anser Siwertsson, och i nästa steg ser han en möjlighet att MP kan medverka till ett maktskifte i landstinget/regionen.

– Vi får se vad det blir för resultat i valet, men jag räknar inte bort Miljöpartiet om de är intresserade. Det är viktigt att vi börjar träna på att samarbete om vi skulle hamna i ett läge efter valet då det blir en förhandling.

Christer Siwertsson understryker att det är viktigt att vara lyhörd och att de politiska uppdragen fördelas rättvist mellan de partier som skulle ingå i en eventuell majoritet.

– Vi ska bjuda till och bjuda in till ett samarbete. Miljöpartiet ska känna sig välkomna till oss om de vill det.

Anna Hildebrand (MP), som var landstingsråd innan samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sprack, vill bara diskutera regionorganisationen i det här läget. Hon vill inte dra några ytterligare växlar på eventuellt samarbete med Alliansen.

– Först ska väljarna säga sitt, säger hon.

Håller MP dörren öppen mot både Alliansen och majoriteten (S och V)?

– Än så länge gör vi det. Vi tar inte någon ställning innan valet och det gäller att alla partier är tydliga, säger, Anna Hildebrand.