Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaternas kalldusch

Moderaternas partisekreterare Kent Persson hyllar den moderata partiorganisationens valrörelse. Struts. Med andra ord går det inte att beskriva Kent Persson. Det moderata väljarstödet rasade trots allt från ömkliga 18 procent till ett ännu svagare 13 procent.

I ett brev riktat till partiets medlemmar skriver han hur Moderaterna "genomfört den mest omfattande Europavalrörelsen hittills". Vidare räknar han upp hur det moderata valarbetet gått till, genom samtal med väljarna och avslutar med kommentaren "detta är bara några exempel på hur bra vår valorganisation fungerar redan".

När resultatet är ett fiasko vill Kent Persson prata metod. Utan insikt om att det finns ett självklart samband mellan de två. Enligt Kent Persson har Moderaterna aldrig bedrivit en sådan fulländad valrörelse. Men om valorganisationen var så bra - hur kunde det då gå så dåligt?

Partilojalitet är både utbrett och förståeligt som en del i en politikers vardag. Men väldigt osmickrande när man står inför en uppenbar kuliss. Märkligt är det därför när Moderaternas riksdagsledamot från Jämtland, Saila Quicklund delar uppfattningen om en bra valrörelse.

Längre ned i partiorganisationen verkar krisinsikten desto högre. Det unga moderata toppnamnet i Härjedalen, Victor Ericsson, beskriver valet som ett "enormt bakslag".

Joel Nordkvist, MUF-ordförande i länet anser att "ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande".

För den unga generationen moderater som vill vara med och forma framtiden är valresultatet givetvis väldigt oroande.

Hur förklaras då den moderata förlusten?

Jo, det spelar ingen roll hur många säljare som skickas ut att knacka dörr ifall produkten inte går att sälja. Frågor som invandringskritik, jämställdhet och miljö gick hem i valet.

Med en väljarkår som blir allt mer identitetsinriktade så föll de moderata budskapen om ordning och reda i ekonomin platt. Dessutom är det säkert svårt för många väljare att känna engagemang inför den gamla bunkermoderaten Gunnar Hökmark.

Det börjar bli en tradition inom Moderaterna att ha otur med rekryteringen av partisekreterare. Frågan är om Kent Persson har tur nog att få fortsätta arbeta i riksdagsvalet.