Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaternas landsbygdsbluff

Krogstråket i Östersund hade precis slagit upp portarna. Fäviken game fair var rekordstort. Förra veckan såg ut att få en toppenavslutning tills två moderata riksdagsledamöter gick ut och bluffade inför landsbygdens väljare. Det var Ulf Berg och Saila Quicklund som gick ut och lovade samordnad post och tidningsutdelning på morgonen.

Annons

Förslaget är bra och skulle säkra tillgängligheten och servicen på glesbygden. Problemet är att deras förslag kom med fel ursprungsmärkning och bäst före datumet hade redan gått ut. Utspelet var en bluff och Moderaterna borde veta bättre.

Det moderata "löftet" presenterades redan för ett år sedan när en helt enig Presstödskommitté lämnade sitt slutbetänkande. Förslaget backades då upp av samtliga partier men har fastnat på Kulturdepartementets skrivbord i väntan på genomförande.

– Rätt ofta när politiker uttalar sig är det inte dagsfärskt utan något som andra tänkt ut säger Tuve Skånberg (KD) i en insiktsfull kommentar om det moderata utspelet. Skånberg var en av ledamöterna i presstödskommittén.

Uppfinnaren bakom förslaget om en samordnad distribuering av post och tidningar var Anders Åkesson, Centerpartiets representant i Presstödskommittén. Jag ringer upp honom för att pejla läget och kolla hur han ser på det moderata utspelet. Han menar att de två moderata riksdagsledamöterna borde rikta rösten mot deras egen minister – i stället för väljarna.

– Om Ulf Berg vill göra skillnad i sak borde han prata med partikollegan Lena Adelsohn-Liljeroth. Som kulturminister var hon mottagare av utredningen med det goda förslaget som är så viktigt för landsbygden.

Adelsohn-Liljeroth gör säker så gott hon kan som kulturminister med att genomföra förslaget.

Problemet är i stället utspelet i sig. Vi har inte att göra med något offensivt förslag från Moderaterna för att hjälpa den svenska landsbygden. Den här gången heller. Landsbygdspolitik med tyngd lyser med sin frånvaro och har än en gång maskerats genom ett tomt löfte.

Faktum är att Moderaterna tillsammans med Socialdemokraterna är ett av de mer idéfattiga partierna när det kommer till förslag för att hela Sverige ska leva. Det 40-punktsprogram partiet tidigare presenterat för landsbygden innehåller mest marknadsföring av redan genomförd politik och löften om att "se över regler" eller "utreda".

Varken utredningar eller tomma löften räddar den svenska landsbygden. För det krävs en reformagenda med avsatta medel i en statsbudget. Man får vad man betalar för. Och landsbygdens väljare ligger inte ute på försäljning till nedsatt pris.