Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaternas recept fungerar varken i EU eller Sverige

Annons

Det är inte bara i Sverige som arbetslösheten stigit och sysselsättningen sjunkit. I EU går hela 26 miljoner människor arbetslösa. Ungefär 6 miljoner av dem är unga.

Ännu fler har jobb som de knappt kan försörja sig själva och sina familjer på. Ett EU där ekonomin går dåligt innebär färre kunder för Saab Aerotech och Woolpower att exportera till.

Färre européer har råd att turista i Sverige och besöka Åre. Därför spelar EU-politiken roll även för Jämtland.

I 15 år har högern styrt i EU och Moderaterna med sina partivänner har varit den största gruppen i Europaparlamentet. De senaste åtta åren har det också i första hand varit Moderaternas statsråd som företrätt Sverige i EU:s ministerråd.

När EU:s nya långtidsbudget förhandlades fram fick högern genom störst nedskärningar i de EU-program som främjar tillväxt och jobb – forskning, utbildning, infrastruktur och på klimatområdet.

Moderaternas recept för att motverka krisen har varken fungerat i EU eller i Sverige, där arbetslösheten har stigit och sysselsättningen har sjunkit.

För att vända utvecklingen krävs en ny politik. EU ska inte elda på utvecklingen där medlemsländer tävlar om att sänka skatter för att nå kortsiktiga konkurrensfördelar jämfört med andra EU-länder.

EU:s egen budget ska fokusera på rätt saker och behöver omfördelas till forskning och innovation, entreprenörskap och omställning för ett bättre klimat.

Det har varit nödvändigt för flera krisländer att få ordning på skatteintäkter och utgifter. Men EU behöver samtidigt tillåta krisländerna att göra investeringar i det som ger jobb – inte minst i utbildning och infrastruktur – för att lägga en långsiktig grund för tillväxt i dessa länder.

Sverige kan också visa vägen genom att byta politik här hemma. Vi behöver sätta jobben främst och bekämpa arbetslösheten, inte de arbetslösa.

Stå upp för principen om att svenska löner och avtal ska gälla alla som arbetar i Sverige. Därför hoppas vi att så många som möjligt går och röstar i EU-valet.

Magdalena Andersson (S)

ekonomisk-politisk talesperson

Jens Nilsson (S)

kandidat i EU-valet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel