Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderatkupp stoppar Flatmo?

Med det givna valresultatet i ryggen tippar de flesta att uppdraget som oppositionsråd i Bräcke kommun tillfaller Theresa Flatmo (C).

Med 734 personkryss blev hon valets stora kryssraket och Centerpartiet lyckades därmed skrapa ihop chockerande elva mandat i kommunfullmäktige. Bara tre mandat färre än den eviga Bräckedynastin Socialdemokraterna.

Men ingenting är säkert i Bräcke kommun. Den som besöker kommunfullmäktige på onsdag klockan två i Gällö kan komma att mötas av politisk dramatik.

I politikens korridorer tisslas och tasslas det nämligen för fullt. Moderaterna förutspås, med blott fyra mandat i fullmäktige, förslå Johan Loock som oppositionsråd. Flera Socialdemokrater kommer då stödja Loocks kandidatur och därmed neka Flatmo uppdraget som oppositionsråd. Ett sådant agerande riskerar dock att väcka irritation inom det moderata partidistriktet. Christer Siwertsson, oppositionsråd i landstinget gav förra veckan på Facebook ett oreserverat stöd till Theresa Flatmo. Där skrev han "Störst ska alltid gå först i en riktig demokrati och du är störst Theresa. Stort grattis! Nu får vi hålla tummarna att sossarna i Bräcke håller fingrarna borta från oppositionens angelägenheter. Det skulle hedra dem."

Den oheliga strategin att majoriteten utser oppositionsledare har redan tillämpats tidigare i Ragunda. Då var det Annika Nordvall (C) som lyftes fram med stöd från socialdemokrater i en sluten omröstning. Bo Bergström och Allians för Ragunda kunde därmed avpolletteras.

Frågan är om avpollettering är en klok strategi. Med 734 personkryss har Flatmo väljarnas vilja bakom sig. En ohelig uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna gör vardagen säkert enklare för Draxten (S) de kommande fyra åren. Men frågan är om det minskar Flatmos stöd? Tvärtom får hon återigen ett argument som talar för att det råder ett demokratiunderskott i Bräcke kommun. Och valdagen 2018 blir då mycket svårare att hantera för Socialdemokraterna och Moderaterna.