Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modern och effektfull jazz på Birka

Musiken möter konsten med Amanda Vessby, David Vessby, Erlend Albertsen och Tomas Nyqvist
Birka

– Kanske är livet som en tavla. Ibland måste man stanna upp och ta ett par steg bakåt för att se hur vackert det är!!

Dramaläraren och musikern Amanda Vessby förmedlade i går kväll sina intryck av åtta tavlor ur Jamtlis samlingar. Konst som JLK Jämtlands Läns Konstförening köpt och skänkt till museet.

på Musikhögskolan i Göteborg. Hon sjunger och spelar piano. Musikaliskt ligger hon nära jazzen. Till sin hjälp hade hon i går kväll egna gruppen Amanda Vessby Colour med maken David Vessby klaviatur, Erlend Albertsen bas och Tomas Nyqvist trummor.

efter upplevelsen. Första intrycket var att konstverken var på en helt annan nivå än musiken. Andra tanken var att kanske Vessbys musik ändå förstärkte fokus i mitt sinne så att jag upplevde konsten starkare tillsammans med musiken än utan. Det gällde särskilt Lars Nylunds ”Sovande landskap”.

Illustrerat med ordlös vokalise och gnisslande isblock och ljud ur havsdjupen fick hans färglösa, tama måleri plötsligt djup och mening.

Stark var också upplevelsen av Maria Wrangels ”Andakt med gammal och ung kvinna”.

genomgående modernt jazzigt med olika effekter. Vacker var den lågmälda lyriska jazzen till Johan Edvard Stenströms Solglöd.

Sköna melodislingor till Aino Näslunds Åskfågeln. Ett bildmusikaliskt kollage där konsten ändå talade starkare än den beledsagande musiken.