Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mohamed och hans familj sitter fast i Föllinge

Varken Jordanien eller Israel tar emot hela familjen och de får inte stanna i Sverige. Nu har Migrationsverket bett polisen att sköta utvisningen. Mohamed Hasan Natour är besviken.
– De har tagit ett felaktigt beslut som de inte kan verkställa.

Annons

ÖP har tidigare berättat om familjen i Föllinge. Mohamed, hans fru Haleemeh Abedelkhalik Alnatour och deras tre barn är palestinier. Mohamed är från Östra Jerusalem.

– Jag är statslös, varken Israel, Jordanien eller Palestina erkänner mig som medborgare.

Haleemeh däremot är jordansk medborgare och de träffades när Mohamed studerade informationsteknik i Jordanien. Men deras gemensamma barn erkänns inte som jordanska medborgare eftersom barnen ärver medborgarskapet från fadern. Hans fru och barn får inte bo med Mohamed i Israel. Därför kom han och familjen till Sverige i slutet av 2011 för att kunna leva tillsammans. Mohamed berättar att de såg Sverige som ett land som välkomnar människor och respekterar mänskliga rättigheter. Men efter två år i ständig kontakt med Migrationsverkets är han uppgiven.

– Nu har de sagt att jag ska prata med polisen.

– Jag vill lösa problemet. Polisen kanske är mindre byråkratiska än Migrationsverket.

Hur ska du lösa problemet?

– Om polisen kan skicka mig och min familj till något annat land än Sverige så går vi med på det. Men det är inte möjligt.

Mohameds yngsta barn är fött i Sverige och varken det eller hans två andra barn är medborgare i Jordanien eller Israel.

– Vi vill inte bo illegalt i Sverige i fyra år, säger Mohamed, och syftar på preskriptionstiden för avslutade migrationsärenden.

Familjen kan skicka in en ny asylansökan i december 2016 eftersom Migrationsverkets beslut vann laga kraft den 20 december 2012.

– Jag vill sitta ner med Migrationsverket och prata om beslutet, det är ett olagligt beslut, det är baserat på bristfällig information.

Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, säger att utgångspunkten alltid är att arbeta för ett självmant hemvändande när en asylsökande har fått avslag.

– Vill man inte medverka är det polisen som står för verkställandet.

Enligt Carl Bexelius har jordanska myndigheter sagt att hela familjen kan resa in i landet under förutsättningen att Mohamed och barnen kan uppvisa att de får resa vidare till Västbanken. Men, säger Carl Bexelius, Mohamed vill inte skriva under ett medgivande för Migrationsverket att kontakta den israeliska ambassaden angående detta.

Fast Mohamed menar att han inte alls sagt nej, han har bara påpekat att det är meningslöst att kontakta israeliska myndigheter. Mohamed har redan ett beslut från israeliska Högsta Domstolen som säger att hans fru och barn inte är välkomna i Israel.

Enligt Migrationsverkets bedömning saknar familjen asylskäl.

– Att man enbart har svårt att leva tillsammans i samma land är inte skäl nog att få stanna i Sverige, säger Carl Bexelius.

Läs mer:

Familjen splittras vid utvisning

Migrationsverket vill utvisa familjen