Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mohammed och Mubarak i Darfur United fick efterlängtat besked i julklapp

Tillsammans med flera av sina lagkamrater i Darfur United valde Mubarak Abdallah Ahmed och Mohammed Nin att stanna kvar i Sverige och söka asyl efter fotbollsturneringen ConIFA World Cup som hölls i Östersund sommaren 2014. Efter 1,5 års ovisshet har de nu lagom till jul fått sina efterlängtade uppehållstillstånd.

– Jag är jätteglad, men det tog lång tid säger Mubarak som berättar att ovissheten har varit jobbig.

Han har flyttat runt mellan olika asylboenden i länet under tiden som han väntat. Han har inte kunnat spela fotboll efter en knäskada och efterföljande operation. Men nu hoppas han kunna börja snart igen.

Mohammed däremot har spelat med Brunflo och nu börjat träna med Ope. Han säger att Migrationsverkets besked känns "jättefantastiskt". Nu börjar ett nytt liv i Sverige och både Mohammed och Mubarak har planer på att spela mer fotboll, jobba, studera och skaffa en lägenhet. Helst i Östersund säger de med ett leende.

ConIFA-turneringen kallas också för minoritets-VM. Laget från Darfur som kom till Östersund sommaren 2014 bestod av spelare som flytt sin hemregion Darfur i Sudan och levt i flyktingläger i grannlandet Tchad i flera år. Enligt Mohammed valde totalt 13 spelare att stanna kvar i Sverige och söka asyl. Han säger att hittills har elva fått uppehållstillstånd medan två lagkamrater fortfarande väntar på besked.

Se tidigare rapportering: Tre berättelser från krigets Darfur (2014-07-28)

Här är spelarna som aldrig åkte hem till Darfur (2014-07-07)

ConIFA slutade i ekonomiskt magplask (2014-06-30)