Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möjlig ljusning hos socialtjänsten

Tre obemannade tjänster. Så har det varit för individ- och familjeomsorgen, IFO, i Ragunda den senaste tiden. Men nu syns en ljusning, berättar kommunchefen Gun Fahlander.

Annons

I torsdags hade Ragundas kommunchef Gun Fahlander, kommunstyrelsens ordförande Terese Bengard (S) och sociala utskottets ordförande Lennart Skoog (S) ett möte med personalen och chefen på individ- och familjeomsorgen.

– Det handlade om bemanningen och arbetsmiljön. När det gäller arbetsmiljön vill vi som arbetsgivare stötta på alla sätt vi kan. Personalen ska känna att de kan komma till oss om de behöver, säger Gun Fahlander.

Personalen berättade om sin ökade arbetsbelastning, samtidigt som den ordinarie styrkan varit decimerad. Den senaste tiden har de varit tre personer kort. Men nu syns en ljusning.

– I veckan kom en nyanställd och nästa vecka kommer en till. I november kommer en personal tillbaka och då ska de ha full styrka. Min förhoppning är att det ska bli bättre, säger Gun Fahlander.

Har det varit svårt att rekrytera till förvaltningen?

– Ja, så har jag uppfattat det.

Varför?

– Jag tror att det är svårt för glesbygdskommuner att rekrytera personal, oavsett inom vilket arbetsfält det är, säger Gun Fahlander.

Men från IFO:s håll vill man också se fler tjänster.

– De vill ha det, utifrån att vissa ärenden har ökat, och de har därför äskat mera tjänster. Jag tror det handlar om tre tjänster, säger Gun Fahlander.

Politikerna får senare under hösten ta ställning till önskemålet från IFO-personalen i budgetarbetet inför 2014. Det avgörs slutgiltigt i budgetbeslutet som tas av kommunfullmäktige 27 november.

Förvaltningen har alltså, enligt Gun Fahlander, varit tre personer kort på sistone. Det bekräftas även av sociala utskottets ordförande Lennart Skoog (S). Egentligen ska det arbeta åtta personer samt en chef på individ- och familjeomsorgen, berättar han. Han bekräftar också att det verkade bli full arbetsstyrka innan nyår – men kan berätta att ännu en person har slutat.

Anledningen till det är, enligt Lennart Skoog, att den anställda kände sig så utsatt efter kritik som framfördes i artiklar i ÖP för några veckor sedan.

Förutom underbemanningen har det varit en ärendeökning för personalen, bland annat när det gäller barnärenden. Hittills i år har det varit 57 sådana ärenden, under samma period förra året var antalet 31 stycken.

Enligt Skoog ligger Ragunda, även vid full bemanning, långt under länssnittet när det gäller antalet handläggare per 1 000 invånare.