Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monster i fickformat kryllar på våra gator och torg – Evelina vet var Pikachu gömmer sig

Det nya mobilspelet Pokémon Go lanserades i Sverige på lördagen – nu är jakten i gång. Pokemontränaren Evelina Östborg vet vart Pikachu gömmer sig.

Läs mer: Polisen varnar för Pokémon-spelet – ger zombieliknande beteende

Med blickarna i mobilen har människor i veckan promenerat omkring på märkliga ställen. Polisen har fått in anmälningar om zombieliknande beteenden och misstänkta inbrottstjuvar. Orsaken har visat sig vara den här sommarens stora snackis – det nya mobilspelet Pokémon Go.

– Det är så sjukt kul, jag har väntat på det här spelet i ett år, säger Evelina Östborg som spelat spelet sen det gick att hämta ner till telefonen.

Läs också: Pokemon fick Lilly att falla för Manga

Spelet bygger på en tv-serie för barn som kom på 1990-talet. Med hjälp av karta och gps skapas en digital värld i mobilen som överensstämmer med det användaren ser omkring sig. På kartan visas vart pokémons finns, olika föremål som används i spelet och viktiga platser som gym där spelarna möter varandra i dueller med de infångade och tränade pokémonsen. Men hjälp av telefonkameran upptäcks varelserna som gömmer sig runt omkring oss.

– Det är verkligen spännande att leta efter dem och fånga dem. Jag ser fram emot att leta efter dem i andra städer och utomlands, det måste ju finnas andra pokémons i tillexempel Amsterdam än här, säger Evelina.

Spelet lanserades i Sverige 16 juli – men redan innan dess kunde man se människor som spelade Pokémon Go överallt.

Läs också: Polis grep Pokémon-liga

Spelet går att få tag på till både androidtelefoner och iphone och trenden att jaga digitala fickmonster växer. De kan hittas mitt i städer, i de djupaste skogarna, hemma och på jobbet.

– Jag hittade en i min kompis säng, de finns precis överallt. Det är också roligt att de påverkas av tiden, så på natten är det andra pokémons än på dagen, säger hon. Även vädret påverkar de digitala figurerna.

– Efter ett åskväder upptäckte vi att det var hur mycket människor som helst i en park så vi undrade vad som hände, så visade det sig att Pikachu fanns där, berättar Evelina.

För att hitta nya djur att samla behöver spelarna till slut röra sig över större ytor. I stadsmiljöer hittas de mer vanliga sorterna, vid vattnet hittas vattenpokémons och så vidare. Spelet har på bara några dygn klättrat upp till en av de mest använda apparna.

– Det är verkligen inte konstigt, det är jätteroligt. Jag skulle kunna åka hur långt som helst för att fånga en. Om en jättespeciell pokémon bara fanns på toppen av ett högt berg mitt under en storm så skulle jag ta mig dit.

Evelina Östborg spelar Pokémon Go under namnet Sp4arklePanda, och hon vet vart Pikachu finns i Sundsvall.

– Han finns i en park vid Oscarsgatan, mellan Dalgatan och pizzeria Gonzalos säger hon.