Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moons debut: ett väldigt positivt intryck

Debuten i Djurgården är avklarad för Seon-Min Moon. Och det blev en insats som gav genmäle, dock mot ett betydligt sämre lag. – Han kan bidra med mycket, säger tränaren Pelle Olsson.

– Jag har en kompis där som jag känner från Sydkorea, sade Seon-Min Moon innan han åkte mot Stockholm efter att ha gjort sina sista minuter för ÖFK i matchen mot Frej.

2010 gick Seon-Min Moon och den tre år yngre Soo Yong Yoon på samma fotbollsgymnasium: Janghooon High School. Fem år senare spelar de nu för samma lag, på andra sidan jorden.

– Det är otroligt kul, vi är från samma land, har gått på samma skola och nu spelar vi i samma lag så långt hemifrån. Det var ingenting man trodde när man kickade boll på skolan som tonåring, säger Moon till Fotbollskanalen.se.

De spelade båda vid Nike Academy i England, där Graham Potter först såg Moon spela. Den yngre Yoon såg upp till Moon, som ansågs vara en av de bästa på skolan, och han tror att den förre ÖFK-spelaren kommer passa som ersättare för Haris Radetinac och Martin Broberg.

På tisdagen gjorde Moon sin debut för Djurgårdens U21-lag och förväntas bli spelklar för A-truppen den 1 augusti. Det blev två assists i debuten. Den ena: en perfekt passning från högerkanten in på Sebastian Anderssons skalle, och den andra: ett väggspel med landsmannen som avslutades av Yoon från boxens högersida.

– Självklart var det ett väldigt positivt intryck. Vi var ganska överlägsna i matchen men han var väldigt aktiv och syntes på ett positivt sätt, säger DIF-tränaren Pelle Olsson.

Motståndarna AIK ställde saknade många då en del av truppen var på väg till Armenien för spel i Europaligan. Olsson vill inte dra för starka växlar på debuten med tanke på det men har ändå stora förhoppningar på Moon.

– Han kan bidra med mycket. Han har bra snabbhet och teknik, står för genombrott i sista anfallsfasen, har bra tajming i attacken och ger bra signaler till sina medspelare om när han vill ha boll, säger Olsson.

– Jag tror han kommer passa som spelare i Djurgården med sina egenskaper. Han behöver få mer kunskap om hur vi spelar och vårt ansvar är att hjälpa honom med det. När han kommer in ska han vara redo.

I själva verket skulle Moon kunna spela redan på måndag mot Örebro. Men när en utländsk spelare byter arbetsgivare måste arbetstillståndet förnyas hos Migrationsverket och det tar ett tag. Men Djurgården väntar, de har scoutat honom förr och det var ett självklart val att ta in honom. Han ska inte bara ersätta skadade Radetinac utan även bli en kugge i laget.

– Vi var intresserade av honom inför 2016. Det försöket var i gång redan i och med att hans kontrakt tar slut, men nu behövde vi en spelare snabbt. Han var redan det bästa alternativet, säger Olsson.