Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mord, stjärnor, skola, vemod och sång

Från skolans kris, himlavalvets jämtländska skönhet och vemod till ruskiga mord och skönsång à capella. Kompotten var varierad när de flitiga förläggarna hos Jengel på torsdagskvällen presenterade fem av de 17 (!) titlar man ger ut enbart i år.

– Och då har vi ännu inte hunnit med hela årets utgivning, konstaterade Håkan Reinklou som driver Jengel med Thomas Björklund.

Bengt-Ola Mattsson berättade kortfattat om avslutande tredje delen av sin kriminalsvit om polischeferna Svenningsson och Eliasson i färska "Det som göms i snö":

– Serien är slut nu, men karaktärerna återkommer i nya verk, lovade han.

Barbro Nässén följer upp den diktsamling hon gav ut hos Jengel för två år sedan med nya "Jämtland i mitt hjärta":

– Den består av tre delar: Lustgården, Minnen och Fyra nyanser av vemod, där den sista är mest personlig och handlar om kvinnors roller, särskilt i relationer.

Göran Strand beskrev vedermödorna bakom sin maffiga fotobok "Jämtlandsnatt" som avhandlar solen, månen, nattlandskap och norrsken – en bok vi berättar om här till vänster.

Blir han aldrig rädd på sina nattliga vandringar? undrade någon och Göran konstaterade att han inte är mörkrädd:

– Men jag har faktiskt upplevt sådana obehagskänslor vid några tillfällen att jag packat ihop och begett mig hem igen.

80-åriga Kirsten Erikssons pappa föddes i Sverige och flyttade till Danmark, själv föddes hon i Danmark men flyttade till Sverige för 60 år sedan.

Mycket personligt och chosefritt berättade hon nu om sitt liv som piga och sjöng fritt ur minnet den sång hon skrev till makens 50-årsdag:

– Jag minns texten eftersom jag skrev den innan jag blev glömsk.

Hennes bok heter "Vad hjärtat är fullt av".

Utbrända gymnasieläraren Karolina Lundmarks hjärta är fyllt av skolans problem, vilket är orsaken till att hon skrivit sin stridsskrift "Fröken fantasi gör sorti".

– Skolan är i en enorm kris som drabbar både lärare och elever, vilket jag skriver vasst om. Klasserna är för stora och staten måste ta över ansvaret för skolorna, kommunerna klarar inte av att ge likvärdiga förutsättningar, slog hon fast.