Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mördarbakterie på barnsjukhus

Mördarbakterien MRSA har upptäckts på barnsjukhuset i Sundsvall. Upptäckten gjordes under veckan på avdelning 45 där för tidigt födda barn vårdas. Bakterien har hittats på sex spädbarn.

Alla barn, anhöriga, personal på barnsjukhuset och kvinnoklinken har fått lämna prover efter upptäckten. Allt för att undersöka om fler kan bära på smittan. Britt-Marie Lindberg, verksamhetschef på barn konstaterar att det är första gången som MRSA påträffats på avdelningen.

– Ingen har blivit sjuk, men vi vidtar alla försiktighetsåtgärder som går att göra, säger hon.

Bakterien smittar inte via luften utan genom direktkontakt. Via ett handslag, eller att man tar på en ledstång där en smittad person tidigare tagit på.

– I de flesta fall bär personer på bakterien utan att få några symptomer, säger Hans Boman, smittskyddsläkare. Den kan finnas på huden eller i näsan.

MRSA är motståndskraftig mot nästan all antibiotika. Om man får en infektion som kräver behandling finns färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker. MRSA är också anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

– Det är inte bra att smittan kommit in på prematuren där för tidigt födda barn finns, säger Hans Boman. Det är ganska allvarligt och det är en avdelning som där man allra minst vill ha bakterien eftersom här finns infektionskänsliga barn.

Problemet är om bakterien kommer in i kroppen. Det kan inträffa via ett sår. Det är då som den drabbade personen kan insjukna.

– Smittade kan till exempel drabbas av blodförgiftning. Bakterien har blivit vanligare i Sverige under senare år. En orsak kan vara att vi reser mycket utomlands.

Man vet att smittan på barnavdelningen kommer utifrån. Det är inget barn som har födds med bakterien och den upptäcktes via en rutinkontroll.

– Varje månad tar vi prover för att kontrollera om det finns någon smitta, säger Britt-Marie Lindberg. Vi har noggranna hygienrutiner och det har fungerat. Alla barn som vi vet är bärare av MRSA fanns på samma sal.

– Vi har nu gjort en mycket noggrann smittstädning av lokalerna och barnen som bär på smittan är isolerade. Detta är något som vi tar på största allvar.

Många går nu och väntar på svar från proverna som ska odlas för att se om det finns mer mördarbakterier. Någon medicin har inte sats in eftersom ingen blivit sjuk.

Hans Boman bedömer risken för att någon ska bli sjuk som liten. Och på avdelningen har man dagliga kontakter med vård- och hygien ansvariga.

Artikeln kommer från ST.nu