Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordbrandsdömd man från Backe överklagar

Mannen dömdes 12 november av Östersunds tingsrätt till 2,5 års fängelse för mordbrand. I överklagandet till hovrätten yrkar mannen på att åtalet ogillas, eller i vart fall att ett kortare fängelsestraff utdöms.

Det var tidigt på natten, 22 september i år, som det började brinna både i en tidigare bensinmack och i ett intilliggande förrådshus med garage. Mannen som först anhölls, häktades, släpptes men sen häktades igen har hela tiden hävdat sin oskuld.

I domen från tingsrätten står det att det är ställt utom rimligt tvivel att det är den åtalade 35-årige mannen som är rätt gärningsman. En övervakningsfilm från branden visar hur en man tänder på de två byggnaderna, att han går därifrån och återvänder med en dunk vars innehåll får den pyrande branden att flamma upp.

Flera personer identifierade mannen på filmen som den man som nu dömts för mordbrand, däribland en polis som gick i samma skola som honom. När det gjordes en husrannsakan hos 35-åringen hittade poliserna en öppnad halvliters petflaska som det luktade bensin och olja ur.

Av överklagan till hovrätten framgår det att mannen tycker att det är märkligt att tingsrätten anser att det i någon mån talar för att det skulle vara han som syns på övervakningsfilmen. Mannen vänder sig också emot att den bensinluktande flaska som polisen hittade i hans hem skulle vara ett bevis för att han använt den för att tända på byggnaderna. Mannen menar att polisen rimligtvis borde ha funnit kläderna han i så fall ska ha använt.

Det ska inte heller vara några konstigheter med att mannen var uppe på natten. Han hade nämligen druckit alkohol och som diabetiker hamnade hans blodsocker på en hög nivå vilket resulterade i ökad törst och ökad urinmängd.

Mannen menar också att det inte var något märkligt med att han var ute och rastade sin tik flera gånger under natten. Efter en hård jaktdag måste nämligen hunden ha rikligt med vatten och mat vilket leder till ett ökat behov för rastning även på natten.

Enligt tingsrättens dom ska 35-åringen, utöver fängelsestraffet, betala skadestånd på sammanlagt närmare 50 000 kronor till tre drabbade och med 700 000 kronor ersätta förstörd egendom. Men i överklagan till hovrätten vill mannen att åtalet ogillas, eller i vart fall att ett kortare fängelsestraff utdöms.