Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörk sommar för cyklister och gående

Trafiken i sommar skördade 60 dödsoffer. Samtidigt som dödsolyckorna i bil minskade var det fler cyklister och fotgängare som omkom jämfört med i fjol, enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen.(TT)

Annons

Vanligtvis är sommaren en tid med många olyckor eftersom fler är ute i trafiken. Även fler ovana förare ger sig ut på vägarna.

Inför den stora trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand, som börjar i dag, har Transportstyrelsen tagit fram preliminär statistik över antalet omkomna i polisrapporterade trafikolyckor 15 juni-15 augusti.

Bakom varje siffra finns så klart en tragedi men samlat ger statistiken en ljusare bild än på länge. Jämfört med i fjol omkom tio färre i sommar.

Minskningen finns i biltrafiken där antalet döda både bland förare och passagerare har gått ner. Däremot har dödsoffren ökat hos cyklister och fotgängare. Nio cyklister har omkommit och tio fotgängare. I fjol somras var jämförande siffror tre cyklister och sex gående.

Någon entydig förklaring finns inte, enligt Khabat Amin, som är statistiker på Transportstyrelsen. Men vädret kan ha spelat in.

– Det var säkert fler som var ute och gick och cyklade på grund av den varma sommaren, säger han.

Minskningen av antalet dödsoffer i biltrafiken kan hänga ihop med fler poliskontroller och högt bensinpris som fått fler att ställa bilen.