Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörk sommar för cyklister och gående

Trafiken i sommar skördade 60 dödsoffer. Samtidigt som dödsolyckorna i bil minskade var det fler cyklister och fotgängare som omkom jämfört med i fjol, enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen.(TT)

Vanligtvis är sommaren en tid med många olyckor eftersom fler är ute i trafiken. Även fler ovana förare ger sig ut på vägarna.

Inför den stora trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand, som börjar i dag, har Transportstyrelsen tagit fram preliminär statistik över antalet omkomna i polisrapporterade trafikolyckor 15 juni-15 augusti.

Bakom varje siffra finns så klart en tragedi men samlat ger statistiken en ljusare bild än på länge. Jämfört med i fjol omkom tio färre i sommar.

Minskningen finns i biltrafiken där antalet döda både bland förare och passagerare har gått ner. Däremot har dödsoffren ökat hos cyklister och fotgängare. Nio cyklister har omkommit och tio fotgängare. I fjol somras var jämförande siffror tre cyklister och sex gående.

Någon entydig förklaring finns inte, enligt Khabat Amin, som är statistiker på Transportstyrelsen. Men vädret kan ha spelat in.

– Det var säkert fler som var ute och gick och cyklade på grund av den varma sommaren, säger han.

Minskningen av antalet dödsoffer i biltrafiken kan hänga ihop med fler poliskontroller och högt bensinpris som fått fler att ställa bilen.