Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörkläggning trend i svenska städer

Gävle, Örnsköldsvik, Lycksele och Sundsvall är några av de städer som diskuterat att släcka gatlyset för att spara pengar.

Annons

Den ekonomiska krisen, och i viss mån klimathotet, som ligger bakom. Östersund verkar ha gått längre än de flesta genom att planera mörkläggning av i stort sett hela staden även på vintern.

I Sundsvall fick fastighetskontoret bakläxa av alla remissinstanser när de ville begränsa den offentliga belysningen i stan för ett par år sedan.

I Gävle ska tekniska nämnden snart diskutera ett förslag om att släcka gatlyset under sommaren. Gatuingenjören Håkan Sellman är skeptisk.

– Jag tror det blir folkstorm. Vi försökte för 10-15 år sedan och då blev vi nerringda, säger han.

I Lycksele vill servicenämnden släcka gatlyset i villaområden nattetid. Men servicenämndens ordförande Bert-Ove Bäckman tvivlar.

– Det blir nog inte av. Men det är bara vad jag tror, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Göte Murén vill att kommunen satsar 20 miljoner på en energisnål gatubelysning i stan. Det finns flera föregångare:

I Helsingborg har man sänkt spänningen i hälften av stans 25 000 lampor. Det kostade nio miljoner och beräknas betala sig på sex år.

I Luleå ska elförbrukningen sänkas med en tredjedel genom att gatubelysningen rustas för 30 miljoner.