Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mortimer fick ideerna på älgpassen


– Jag har aldrig varit rolighetsminister eller lustigkurren i sällskapssammanhang.


De orden kom spontant från Lars Mortimer under en intervju år 2000, då han i tio års tid hade trollat fram underfundiga och roliga strips om Hälge.

Alla har väl någon gång kunnat glädjas åt den finstämda humorn i Hälge, älgen som till 98 procent har mänskliga egenskaper. Den odödliga älgen har överlevt otaliga älgjakter och han gäckar ständigt den otursförföljde jägaren Edwin.

Och naturligtvis är Lars Mortimer själv entusiastisk jägare. Det är på passen i hälsingeskogarna som han hittar inspirationen och idéerna till många av striparna. En och annan av jaktkompisarna får bilda underlag och säkert är Edwin i viss utsträckning en spegelbild av honom själv också.

– Jag har alltid med anteckningsblock för det gäller att skriva ner uppslag, tillstår Lars Mortimer.

Nu är Hälge långt ifrån något exklusivt för Hälsingland. Det är vid det här laget över 30 tidningar i landet som dagligen publicerar humorserien. I Hälsingland kan läsarna i HT och Kuriren följa Hälge och hans bravader.

– Men det finns andra karaktärer också i serien förutom Hälge som jägaren Edwin och hans hund, korparna, myrorna och så vidare, säger Lars Mortimer.

Han är inte infödd hälsing utan kommer från Sundsvall där han växte upp. Att det sedermera blev Hälsingland berodde på att hans förra fru var från Edsbyn och att familjen sökte sig till Hälsingland när chansen gavs. Efter studier av bland annat konsthistoria i Uppsala fick han jobb på Åhlén och Åkerlund som redaktör för tillverkning av serietidningar.

Intresset för teckning och konst väcktes tidigt och redan under studieåren i Uppsala hade han börjat göra skämtteckningar av olika slag som såldes och gav lite pengar.

Det stora genombrottet var naturligtvis Hälge som började ta form för ungefär tio år sedan.

–Jag hade tanken att göra något med en älg, men problemet är att älgen är så stor, säger han.

Nu blev det till slut en älg på två ben som kan prata och i botten finns konflikten med jakten. Det är alltså sannerligen ingen dokumentär över älgen som djurart.

– Det finns också ett glesbygds-perspektiv i det här som jag är mycket förtjust i, säger Lars Mortimer. Ett bekymmer som han länge brottades med var att teckna en mun på Hälges mule. Det såg löjligt ut med en mun framtill på rätt ställe så att säga. Det löste Lars Mortimer till slut helt enkelt genom att placera munnen baktill och det är hemligheten bakom Hälges något underligt placerade mun.

Lars Mortimer bjuder på kaffe under intervjun och tar fram muggar med bild av Hälge på. Det visar sig att det finns en hel liten monter med prylar med Hälgemotiv alltifrån nyckelringar till t-shirts, handdukar och dekaler.

Sedan Hälge tagit form har Mortimer i sin tecknarverkstad i Långhed nu gjort 2 800 dagstrip. Förutom i Sverige ges Hälge ut också i Finland och Estland.

Lars Mortimer tillstår att det finns stunder när inspirationen tryter och då är det kämpigare att komma på idéerna.

En del inspiration hittar han alltså under älgjakten i Ovan-åkers västra jaktlag. När han sitter på jaktpassen kan man alltså med viss rätt påstå att han faktiskt jobbar.

– Gränserna har för mig blivit flytande mellan arbete och fritidssysselsättning. Jag tycker oftast att det är roligt att teckna och då känns inte det som arbete, säger han. Det är dock sällan han måste tvinga sig till ritbordet.

– När det fungerar är det verkligen ett lustfyllt arbete och jag är min egen arbetsgivare och bestämmer själv arbetstakten säger han.

Fast det är egentligen också en sanning med modifikationer. Han har sina lämningstider till Bulls som måste hållas.

– Var femte vecka skall jag lämna 30 stripar. I bland gör jag ett par stripar på en dag och när inspirationen är framme kan det bli fyra, säger han.

Lars Mortimer berättar att det är viktigt att ha någon idé att bygga upp en grej kring. Och innan han kommer igång bläddrar han ibland frenetiskt i anteckningsböckerna.

Naturligtvis är resultatet beroende av humöret för dagen.

– Men det kan faktisk bli bra grejer när jag är melankolisk och litet nedstämd också, säger han. Det viktiga för en serietecknare är att kunna lita på sig själv.

– Alla historier skall heller inte locka till asgarv, utan det kan också vara litet underfundiga saker som meddelar en stämning.

Att nu Hälge fått en egen serietidning med ett premiärnummer som kom ut helt nyligen tar han med ro.

– Vi får väl se vad det blir av det, säger han.

Svensk humor går bra just nu och första numret av tidningen har tryckts i 20 000 exemplar.

Text: Lennart Ersson, Foto: Ulf Borin

Artikeln kommer från helahalsingland.se.