Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mössen har ingen snö att vara under

Nu invaderar de husen. Sorkarna sprider mer sjukdom än på länge. Det är smågnagarnas år.

Annons

– Vi märker mest att det är ovanligt mycket med möss. Varenda dag besöker vi mellan fem och tio fastighetsägare för att hjälpa till med att få bort mössen, säger Patrik Skoglund vid Anticimex i Östersund.

Det är med jämna rum som naturen helt plötsligt fylls av smågnagare som möss och sorkar. Intervallerna brukar ligga på tre till fyra år. Men det är inte alla gånger de söker sig in i husen.

– Men nu är förutsättningarna sådana. Mössen har ingen snö att vara under för att söka mat och värme, säger Patrik Skoglund som uppmanar husägarna att ha fågelborden långt från husen..

– Annars går mössen in i husen då de har nära till maten utanför, säger Patrik Skoglund.

Mössen ställer sällan till med några större problem inne i husen. Men det kan vara irriterande att höra hur de springer på vinden och har man otur kan de komma in i proppskåpet och orsaka kortslutning.

Råttfällor och råttgift är vad som används för att få bukt med de små djuren.

– Man kan använda båda sakerna själv. annars är det bara att anlita något av saneringsföretagen. Det ingår i villaförsäkringen och kostar ingenting, säger Patrik Skoglund.

Anticimex konstaterar också att det, förutom möss, finns en hel del problem med kackerlackor och vägglöss i länet.

Smittskyddsinstitutet konstaterar att antalet skogssork ökat kraftigt under sommaren.

Därmed smittas också fler av sorkfeber.

Sedan den första november har 53 fall anmälts i landet och det är en stor ökning jämfört med samma tid förra året.

– Med stor sannolikhet kan det bli mer än 300 fall men det kan bli många fler beroende på hur vädret blir i vinter, skriver Smittskyddsinstitutet på sin hemsida.

Omkring 90 procent av alla sorkfeberpatienter smittas i de fyra nordligaste länen.

Om det blir en regnig vinter eller ännu värre en isskorpa på marken kommer sorkarna att i större utsträckning söka skydd mot väder och rovdjur i uthus, vedbodar och liknande.