Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moström signerade på hemmaplan

Om drygt en vecka släpps Jonas Moströms nya deckare ”Evig Eld”. I fredags såg han till att gamla vänner och bekanta kunde köpa ­boken i förväg. Då satt han på Ica i Bräcke och signerade böcker.

– Tjena, får man köpa en bok?

– Absolut.

– Det är Sussa som ska ha den, du kanske kan skriva något i boken?

Medan Jonas Moström skriver ett kort meddelande till Sussa väntar Joakim Sjöberg tålmodigt. Han har fått order av sambon, Sussa, att gå till Ica och köpa ”Evig eld”.

– Jag har läst två av hans böcker, tjejen har läst alla, säger han.

Jonas Moström är hemma i Bräcke för att signera sin nya bok. ”Evig eld” är hans sjätte bok i serien om läkaren Erik Jensen och polisen Johan Axberg.

Moström har föräldrarna och en bror kvar i Bräcke, själv bor han sedan många år tillbaka i Stockholm där han arbetar halvtid som läkare och halvtid som författare. En ganska trevlig kombination, enligt honom själv.

– Jag skulle nog bli uttråkad om jag skrev på heltid. De bästa dagarna är när jag jobbar på vårdcentralen på förmiddagen och går hem vid lunch för att skriva på eftermiddagen.

Debutboken, ”Dödens pendel”, kom 2004 och med ”Svart cirkel” två år senare kom det stora genombrottet. ”Svart cirkel” har sålt i över 50 000 exemplar.

– Det är en sakta stigande kurva, kan man väl säga. Intresset verkar öka, säger han.

Böckerna om Jensen och Axberg, som ska bli en serie om tio, utspelar sig i Sundsvall och där har Jonas Moström vid flera tillfällen signerat sina böcker. Nu är det första gången han signerar på hemmaplan och många verkar ha tagit tillfället i akt för att träffa den utflugne Bräckesonen.

– Jag känner ju igen honom sedan förut, han växte ju upp här. Och bra böcker skriver han, säger Margareta Norgren Persson efter att hon fått ett signerat exemplar av ”Evig Eld” att ta till kassan.

Jonas Moström sitter vid ett litet bord nära brödavdelningen och signerar sina böcker. Flera personer står i kö för att få en personlig hälsning i deckaren.

– Jag köper till mig själv. Jag har läst de andra så det är bara att fortsätta, säger Jens Granbom medan han får sitt exemplar signerat av författaren.

Andra köper boken som present.

– Kan du skriva grattis? Hon fyller år den 22:a, säger en kvinna och räcker fram en bok.

– Visst, säger Jonas Moström och skriver en personlig grattishälsning.

– Hälsa henne, säger han innan kvinnan går mot kassan.

”Evig eld”, som släpps 25 maj, handlar om en läkare som blir nedskjuten utanför Sundsvalls sjukhus. Spåren leder mot ett läkemedelsbolag som enligt ryktet säljer medicin med cancerframkallande biverkningar.