Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt ÖP:s nye kulturredaktör: ”Dags för kulturhistorien att få ta plats”

Marcus Berglund från Hovermo är tidningens nye kulturredaktör. Han tar över efter Karin Gahnström Jonsson som sadlar om till Ragunda-reporter.
Marcus Berglund berättar att vi kan vänta oss mycket kulturhistoria framöver.

Läs även: Karin leder ÖP:s nya satsning på journalistik från Ragunda – vill ge liv åt berättelserna från sina egna hemtrakter: ”Jag är sprängfylld med idéer”

Han beskriver sig själv som en riktig jämtländsk patriot som trots det spenderat mycket av sitt vuxna liv i utlandet. Marcus Berglund har levt och verkat i både Angola, Indonesien, Brasilien och Kina.

Men hårdast klappar alltså hjärtat för Jämtland, och kanske framförallt för hembygden Hovermo i Bergs kommun. Känslorna för länet vill han försöka förmedla i sin kulturrapportering framöver, med frekventa nedslag i samtliga åtta kommuner.

Han har varit nyhetsreporter i tio år, men är kanske mest känd för sina många och uppmärksammade krönikor genom åren. Först blev han förvånad när han fick frågan om han ville ta över som kulturredaktör. Men ganska snart föll bitarna på plats.

– Sen insåg jag att företaget har koll på vad jag gör på fritiden. Och det är ju en hel massa kulturarbete egentligen.

Vid sidan av jobbet driver Marcus Berglund nämligen en, just nu vilande, litterär blogg med korta berättelser och två framgångsrika sociala medier-konton om kulturhistoria. På Twitter har han Kungörelser och på Facebook driver han sidan Garanterat Inaktuellt tillsammans med författaren Mattias Boström. Gemensamt för dessa konton är att han där lägger upp tidningsnotiser från svunna tider och vanligt förekommande är texter ur Jämtlandsposten från sent 1800-tal.

– Det inleddes som en rolig grej för plötsligt hade Kungliga biblioteket öppnat sina digitala tidningsarkiv för allmänheten. Men ju mer jag har kommit in i det desto mer har jag insett att kopplingen mellan dåtid och nutid, den är stark. De liv som folk levde för 130 år sedan liknar i väldigt hög grad våra egna.

Det handlar om allt från drömmar, vardagsbekymmer och problem till hur man drev med varandra, menar Marcus Berglund. Det fascinerar honom, och mycket av detta lovar han belysa i kommande kulturkrönikor. Men det kommer även att synas i nyhetsrapporteringen. Områden som arkeologi, museiverksamheter, folklivsforskning ute i byarna samt bygdegårdsverksamheter överlag kommer att lyftas.

Men han kommer inte att glömma bort allt det andra, som musikevenemang, litteratur och scenkonst i alla dess slag.

– Allt det kommer också att få utrymme, men det är dags för kulturhistorien att ta plats i lag med det andra. Och det vill jag bidra med.

Det här med att hinna med som ensam kulturredaktör då? Du ska bevaka hela länet, som är stort.

– Ja, det blir den största utmaningen. Jag är den enda på tidningen som arbetar exklusivt med kulturmaterial samtidigt som det pågår massvis av kulturaktiviteter och evenemang runt om i länet. Den som jämför med hur kultursidan var för tio år sedan när vi hade tre personer, och förväntar sig att det ska vara lika, kommer att bli besviken.

– Men jag ska försöka göra vad jag kan och fördela det så rättvist som jag kan mellan scenkonst, musik och litteratur.

Även om han ber om förståelse för att han inte kommer att hinna med exakt allt uppmanar han ändå länsborna att ösa på med sina bästa kulturtips.

Annars känner han sig mest bara inspirerad och taggad på att komma igång.

– Det ska bli väldigt spännande och utmanande, säger Marcus Berglund.

Marcus Berglund

Ålder: 46 (höll på att säga 39, är det själsliga åldern?)

Bor: Östersund

Från: Hovermo, Bergs kommun

Gör på fritiden: Driver sociala medier-kontona Kungörelser och Garanterat Inaktuellt

Aktuell som: Ny kulturredaktör på ÖP