Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt skoleleverna som är bäst i länet på att fälla träd

I veckan har sjundeklassare från länet fått sätta både teoretiska och praktiska skogskunskaper på prov.
– Nu håller vi på att träna på att sikta med motorsåg och sen ska vi elda, säger Lydia Huss på Funäsdalens skola.

Organisationen Skogen i skolan arrangerade för femte året tävlingen Skogens mästare. Fyra klasser hade kvalificerat sig till finalen som hölls på Torsta i Ås. Lydia Huss deltog i vinnarlaget från Funäsdalens skola och hon berättar att tävlingsdeltagarna bland annat fick göra knepiga beräkningar.

– Vi har mätt kubikmeter på en stockhög därborta och så har vi mätt höjden på ett träd, säger hon.

Deltagarna fick först en grundlig genomgång om hur man fäller ett träd med en motorsåg. Därefter fick de själva försöka med en attrapp. En laserstråle visar hur trädet skulle ha fallit om de hade avverkat det på riktigt. Lydia Huss fick det bästa resultatet i sitt lag på det momentet. Nu har hon börjat fundera på om det är i skogsbranschen hon hör hemma.

– Jag har inte övervägt det tidigare men nu när jag är här så känns det jätteroligt, säger hon.

Mikael Boman är samordnare för Skogen i skolan och han berättar att många ämnen integreras i elevernas förberedelser inför tävlingen.

– Det här gör vi för att hjälpa skolorna i deras arbete med läroplanen. Samtidigt som vi tycker det är viktigt att eleverna får lära sig om skogen och dess värden, säger han.

--------------

Resultat:

1:a Funäsdalens skola…

2:a Sonfjällsskolan

3:a Nyhedens skola

4:a Parkskolan

--------------

Läs mer:

Så förvandlar du fyrhjulingen till en skogsmaskin

Nu är det rätt läge att köpa skog

Med skogen som klassrum – Hoting