Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte om mobiltäckning fick resultat

En regional samordnare för utvecklingen av mobiltelefoni och mobilt bredband. Det blev det konkreta resultatet av träffen när operatörerna mötte det offentliga i det första lokala dialogmötet.

Annons

Stämningen var direkt uppsluppen när dörrarna öppnades till konferensrummet på Clarion hotell i Östersund på tisdagen och ett 40-tal deltagare vällde ut efter en dag med mobilsamtal.

Operatörerna lovade att hålla kontakt med företrädare för regionförbund och länsstyrelse som i sin tur lovade att tillsätta en regional samordnare som ska vara spindeln i det kontaktnät som tycks behövas för att det ska bli ett bättre mobilnät i länet.

I slutet av januari kom förslaget från Post- och Telestyrelsen att det privata och det offentliga skulle träffas i ett lokalt dialogmöte för att det skulle bli fart på ett samarbete. Samtliga operatörer har visserligen aviserat att de planerar utbyggnad i norr, men så länge det är kommersiellt. Där det inte finns någon marknad skulle ett samarbete kunna leda till att olönsamma master ändå byggs, är tanken.

Regionförbundet och länsstyrelsen bjöd in till tisdagens möte och resultatet blev alltså en samordnare.

– Vi tar gärna stafettpinnen. Men när det gäller finansieringen av samhällsmasterna gäller det att man skjuter till infrastrukturmedel. Vi i regionen måste bevaka så att inte fattiga kommuner ska behöva ta den kostnaden, sa Robert Uitto (S), regionråd.