Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte om vindkraftparken vid Storlien

Det gigantiska vindkraftprojektet i Meråker fortskrider. Nu hålls ett slutligt möte i Meråker med både svenska och norska myndigheter som ska få syna platsen.

Det är E. ON Wind Norway som ansöker om att bygga och driva Kopperå vindkraftverk och tillhörande infrastruktur i Meråker. Det handlar om cirka 50 vindkraftverk som bolaget vill bygga i känslig fjällmiljön. Parken ska placeras 800 meter från svenska gränsen på en sträcka av åtta kilometer längs gränsen. Den installerade effekt 180 MW är fördelat på mellan 47 och 70 vindkraftverk.

Norges vassdrags- och energidirektorat, NVE, arrangerar ett slutligt möte inför koncessionsbehandlingen av projektet. Mötet hålls i dag torsdag och ska ge en god översikt av projektet.

Kopperå vindkraftpark kan enligt konsekvensanalysen påverka landskapsbild, rennäringen och fågellivet. Sverige har lämnat synpunkter på ansökan i enlighet med Esbokonventionen, som ger grannlandet rätt att yttra sig.

Naturvårdsverket betonar i sitt yttrande att det finns särskilt risk för påverkan på fågel- och djurlivet. I flera andra yttranden tar man upp hur vindkraftindustrin kan påverka den planerade nationalparken Sylarna-Vålådalen. Dessutom tar man upp i yttrandena hur rendriften, turismen och friluftslivet på den svenska sidan kan påverkas.

Naturvårdsverket och flera andra instanser bedömer att det krävs omfattande kompletterande undersökningar. De sakområden och värden på svensk sida som inte beskrivits i ansökan är främst hur vindkraftparken kan påverka rennäring, natur, turism och friluftsliv, boende och landskapsbild.

Flera av intressenterna som bland annat Länsstyrelsen i Jämtlands län anser att ansökan ska avstyrkas.