Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte skapar skrivlust

Barnen skriver, författaren Örjan Persson läser och ger positiv kritik. Mötet med för­fattaren ska få skoleleverna att vilja läsa och skriva mer.

– Här har jag skrivit "mycket bra" och "mycket humor" säger Örjan Persson och räcker över ett vitt papper till en av eleverna i Treälvsskolans fjärdeklass.

Han går runt i klassrummet och ger tillbaka de uppsatser som eleverna skrivit och sedan skickat till honom för läsning. Alla har blivit lästa, kritiken är enbart positiv.

– Selma, var har vi dig? frågar Örjan Persson och en tjej i svart tröja räcker upp handen.

– Din har jag skrivi t "Superbra" på Selma, för det var den verkligen.

Selma Zachrisson har skrivit en uppsats med namnet "Skogsfällor". Den är en hel sida lång och handlar om hur hon och kusinerna råkar fastna i en fälla i skogen.

Att få höra att den var superbra var superkul, säger hon.

– Det känns jättebra, jag har tänkt mycket på att bli författare när jag blir vuxen och tycker om att hitta på historier.

Örjan Persson har jobbat som författare i över 20 år och gett ut ett flertal böcker, många vänder sig till barn och ungdomar. Han bor på Gotland men är uppvuxen i Östersund.

Initiativet att läsa fjärdeklassarnas uppsatser och prata om skrivande kommer från kommunens kultursamordnare och är ett projekt inom Skapande skola. Under två veckor ska Örjan Persson besöka 27 skolor. Sammanlagt finns det cirka 500 elever som går årskurs 4 i Östersunds kommunala skolor och ungefär 300 av dem har valt att skriva en berättelse som Örjan Persson sedan har läst.

Konceptet att läsa uppsatser och sedan ge kritik är nytt för honom.

– Jag har hållit i många författarmöten, även med barn, men just det här är nytt för mig. Jag tror att det ger dem mycket att någon, förutom deras lärare, läser igenom det de har skrivit och säger hur bra de är. Jag hoppas att de får inspiration både till att läsa och skriva.

Själv får han tillfälle att möta sina läsare, säger han. Dessutom gillar han ålderskategorin.

– 10-årsåldern är nästan den bästa hos människan, då är man öppen för det mesta, nyfiken och klok.

Efter att Örjan Persson pratat om sin karriär som författare och handlingen i några av sina böcker får barnen ställa frågor.

– Varför ville du bli författare? frågar en av tjejerna.

– Hur mycket pengar tjänar man på att skriva böcker? undrar en kille.

– Känner du Zlatan?

Klassens mentor Lena Falgén ser mötet som en inspiration till fortsatt skrivande och läsande.

– Som lärare vill man att alla elever ska få upptäcka glädjen av att läsa en spännande bok.