Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möten vid vampyrträsk och motorvägar blev lyxig bok

Sommaren 2010 gjorde Anders Nilsson och Love Malmqvist resan som många drömmer om – en road trip genom USA.

Under den månadslånga resan skrev de en blogg som fylldes med texter, bilder och videoklipp – cirka 300 till antalet. Men det räckte inte.

Redan innan resan hade de en idé att göra något mer än att bara låta materialet bli liggande efter att resan var genomförd.

– Den här resan förtjänade en coffee table bok. Det är en typ av bok som vi – och många andra – gillar. Boken är en slags förlängning av bloggen, och för oss blir det ännu ett sätt att minnas. Så boken är gjord lika mycket för oss själva, säger Anders.

Han har skrivit större delen av bokens texter, medan Love fotograferat det mesta.

Två år tog det att sammanställa materialet och skriva texterna, och "USA på 30 dagar" gavs i höstas ut på det egna förlaget Nasty books. Nyligen trycktes andra upplagan.

– Vi skickade först runt boken till olika förlag, men det tar väldigt lång tid i bokbranschen. Speciellt jämfört med musikbranschen som jag har erfarenhet från, säger Anders.

Han har sina rötter i Gällö, men bor nu i Stockholm där han dels arbetar som låtskrivare och musikproducent med egen studio. Just nu studerar han filmvetenskap med en magisterexamen runt hörnet. Love Malmqvist å sin sida är bördig från Revsund och arbetar som läkare i Jönköping.

På bloggen kallar ni boken för en alternativ reseskildring. På vilket sätt är den alternativ?

– Man hittar inte de förväntade resmålen. Vi gick in för att hitta alternativa och udda platser och personer. Vi är ju filmnördar, så vi letade bland annat upp inspelningsplatser, säger Anders.

Till de största upplevelserna räknar de mötet med biodlaren Randy Fair i det lilla samhället Evans loop i delstaten Louisiana.

– Hans hus användes i pilotavsnittet av vampyrserien "True blood". Vi snokade rätt på trakterna, och fick tips om det samhället. Den första dörren där vi knackade på, var rätt. För oss var det jättehäftigt, säger Anders.

De gjorde resan i en svart Dodge som tog dem från New york till Kalifornien. I 20-talet delstater fick de bland annat uppleva "bisarra lagar, fula heltäckningsmattor, den kristna högern, metrosexuella cocktailpartyn, skjutbanor i Dallas, och scientologikyrkor i Hollywood".

– En tanke med boken är också att andra ska få inspiration att göra en liknande resa, annars har vi misslyckats, säger Anders.