Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motettkören firar 40 år med konsert

Med konserten "I begynnelsen" summerar Östersunds Motettkör sina första 40 år i kväll i Stora kyrkan.

Annons

– Det blir en musikalisk återblick där vi rör oss från 900-talet till mer dagsfärska motetter, berättar Nicklas Strandberg som har varit körledare för Motettkören i fyra år.

Kören, som endast har haft tre olika ledare under sina 40 år, kommer under konserten att sjunga motetter av bland andra Bach och Brahms.

– Det är en avancerad repertoar som knyts samman med texter skrivna av Dag Hammarskjöld.

Motettkören består av ett 20-tal sångare. Yngsta medlemmen är runt 20 år och den äldsta är i 60-årsåldern.

– Det är bra spridning på åldrarna. Vi har lite omsättning på medlemmar, men motetter är en lite svårare körform så det är högre krav på sångarna. Man trivs nog bäst om man är duktig på att läsa noter, menar Nicklas Strandberg.

Han lyfter fram Johann Sebastian Bach's motetter som sina favoriter.

– De är fulländade. Vi kommer att sjunga två av hans sex motetter. "Komm, Jesu komm" är en dubbelmotett där vi delar upp kören i två.

Under kvällens konsert medverkar även Gunilla Hansson, orgel, Katarina Åhlén, cello och Lars-Åke Wikström, text.

– Vi har inte planerat något mer firande, men kommer att erbjuda programmet till andra kyrkor. Efter konserten har vi bjudit in de tidigare körledarna Thorwald Mellergård och Bengt Isaksson att äta middag med oss, säger Nicklas Strandberg.

Lördag 7 december 18.00 "I begynnelsen" med Motettkören Stora kyrkan