Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig laga skogsmaskiner

/
  • Anders Jacobsson från Stugun och Erik Åkerlund går en unik utbildning vid Åsbygdens  naturbruksgymnasium. De lär sig att laga och serva skogsmaskiner.
  • – Vi startade den här utbildningen när vi insåg att det finns brist på skogsmaskinsreparatörer, säger läraren Björn Bergefors.

Anders och Erik är eleverna som hoppas att deras klasskamrater ska misslyckas. Då får de fler möjlighet­er att göra det de vill. Att meka.

Annons

Anders Jacobsson från Vågsäter utanför Stugun och Erik Åkerlund från Lucksta utanför Sundsvall är de två första eleverna i en ny och för Sverige unik utbildning.

naturbruksgymnasium utbildar numera elever för att de ska kunna reparera skogsmaskiner som skördare och skotare.

– Vi har insett att här finns det en brist på arbetskraft. Nu blev det ont om tid så detta första år blev det bara två elever men framöver är det tänkt att vi ska ha åtta platser varje intagning. Elever från hela landet kan söka, säger läraren Björn Bergefors.

Utbildningen är en del av den vanliga treåriga skogsbruksutbildningen och de flesta ämnen läser Anders och Erik tillsammans med övriga elever.

– Men exempelvis utbildningen i att köra skördare är minskad liksom en del annat till förmån för att de ska kunna lära sig så mycket som möjligt om service och reparationer av skogsmaskiner. Det handlar om allt från rena verkstadsarbeten till el, hydraulik och datorer, säger Björn Bergefors.

av lärandet kommer att ske på verkstäder och hos de som arbetar ute på fältet för att reparera sönderkörda maskiner.

– Vi kan ge grunderna men utvecklingen går så snabbt att man måste vara ute i verkligheten för att lära sig de senaste sakerna, säger Björn Bergefors.

och Erik älskar att skruva.

– Min pappa körde skördare förut och jag har varit med sedan jag var liten. Nu har jag verkligen hamnat rätt. Hemma mekar jag med bilar, snöskotrar, mopeder, ja allt jag hittar, säger Anders Jacobsson.

har ingen direkt anknytning till skogsbruket men hans bror är jordbrukare.

Och de båda eleverna är helt överens om en sak. Ju större mekobjekten är desto bättre.

– Än har vi bara varit ute i skogen för att jobba med skolans maskiner en gång. Det var bland annat en hydraulslang som skulle bytas. Nu hoppas vi att de kör sönder fler gånger så att vi kommer igång med skruvandet, säger Anders Jacobsson som har planer på att efter utbildningen starta eget.

– Det vore häftigt att starta någon slags alltiallo-verkstad med inriktning på skogsmaskiner och andra större saker. Men alla prylar ska väga över 100 kilo, skrattar Anders.

Att ett jobb som skogsmaskinsreparatör kan innebära svåra förhållanden som kyla och mycket snö påverkar inte de båda eleverna.

Man får vänja sig. Bara jag får skruva är jag glad, säger Erik Åkerlund..

innan sommarlovet kommer de flesta eleverna på naturbruksgymnasiet att ägna sig åt skogsplantering.

– Då ska nog Anders och Erik få en möjlighet att gå igenom och serva vår maskinpark. Sedan blir det mer och mer praktiskt arbete de kommande två läsåren, säger Björn Bergefors.

Mer läsning

Annons