Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest när veteraner visades upp

/
  • Renoverat eller bruksskick. Allt är gångbart när det gäller veteranbilar.Den tropiskt varma kvällen krävde radikala tag för motor­kylningen.
  • Sommar, sol och veteranbil.  Snudd på 90 fordon kom till årets träff i Nyby.
  • Studebaker, Jaguar och Morris. Några av de runt 90 fordon som svängde in till fikaträffen i Nyby.

Att Nyby, 40 kilometer nordöst om Östersund, tillhör sommarens mest populära utflyktsmål för fordonsentusiaster råder det ingen tvekan om. För femte året i rad blev det folkfest.

Annons

När snudd på 90 ekipage spontant drar iväg ut på landet är det klart att arrangemangen på plats och den omtalat körglada vägen verkligen lockar veteranfordonsfolk.

Kvällens snackis i den 24-gradiga värmen blev vädret. För högsommarvärme uppskattas inte riktigt av alla gamla bilar. Och knepen hur man ska fixa kylningsproblem och annat blev snart lika många som antalet besökare vid caféet.

Parkeringen fylldes snabbt av både fordon, folk och inte minst bilentusiaster som kollade in varandras vedermödor. För det är precis vad handlar om. Många fordonsägare som tillbringat ett oräkneligt antal vintertimmar i garaget passar på att visa upp de blänkande resultaten vid besöket i Nyby.

Förutom ”bilmingel” varvades kvällen med lotterier, mat, fika samt omröstningen ”peoples choice” bland de utställda fordonen.

Just i år var inslaget av svenska bilar och engelska vagnar påfallande. Och det var just en av den sistnämnda, en pampig Daimler DB 18 Special Sports från 1950, som drog hem ett av priserna bland de utställda bilarna.

Många speciella detaljer och inte minst ett lönnfack för kristaller gör att bilen har en spännande historia. Naturligtvis åkte Bengt-Olov Lybäck från Lit öppet med sin linjesköna Daimler i den varma kvällen.

Mer läsning

Annons