Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GPS i bilen – fara eller trygghet?

/
  • GPS-utrustning har orsakat incidenter för tio procent av bilisterna i storstäder.

Har du tänkt köpa en GPS-navigator till bilen för att göra färden enklare i sommartrafiken? Har du i så fall reflekterat över hur trafiksäkert det egentligen är?

Annons

En undersökning visar att GPS-utrustning har orsakat incidenter för tio procent av bilisterna i storstäder.

-Jag har aldrig upplevt GPS som ett säkerhetsproblem, kommenterar mediachefen på NTF statistiken.

Snart är sommaren här och semestertrafiken – många gånger en kaosartad sådan – börjar då dominera våra vägar. Folk ger sig ut i okända områden i okända städer och turister stannar i var och varannan korsning för att ta upp kartan.
Tänk då vad skönt att ha en elektronisk apparat som talar om för dig var du ska svänga för att komma rätt.

Distraherande

Men hur trafiksäkert är det egentligen att ha en GPS-mottagare i bilen – speciellt på sommaren när trafiken kan vara så kaosartad?
Enligt en undersökning som Gallup har gjort på uppdrag av försäkringsbolaget If har var tionde bilist som bor i en storstad och använder GPS råkat ut för en olycka eller incident på grund av utrustningen. Anledningen är att många förare ger sin GPS för mycket uppmärksamhet under färden. Apparaten blir distraherande om man tittar och fingrar på den för mycket

Thomas Carlsson på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, ser inte så allvarligt på statistiken.
-Det finns så mycket annan teknik i bilen som är mer distraherande i så fall, säger han.
Carlsson tror att de positiva aspekterna med en GPS-sändare i stället borde väga över.
- Det går att komma bort från de distraherande momenten om man har en GPS som inte går att ställa in när bilen är igång, säger han.
-Om du dessutom har en GPS med en röst som talar om hur du ska köra så kan du koncentrera dig på vägen och trafiken helt och hållet.

Räkna med förändringar

Förutom att GPS-utrustningen kan uppfattas som något som tar bort förarens uppmärksamhet från vägen och trafiken finns det flera exempel på att föraren litat för mycket på GPS:en och kört galet: En person körde 11 kilometer på en skoterled. Turister körde in på ett torg där man inte får köra bil. Någon körde ner i en sjö där det tidigare har gått en väg. Uppgraderad programvara och sunt förnuft är Thomas Carlssons lösning på problemet.
-Det är klart att alla GPS:er kanske inte håller högsta kvalitet och självklart får man räkna med förändringar i vägnätet, säger han.
-GPS:en skapar en ny rutt om du kör fel. Håll ögonen på vägen och ta det lugnt så är det inga problem.

KALLE LINDGREN
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se

Mer läsning

Annons