Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På vintersäsongen plogar de snö...

/
  • Det blir en hel del snöröjning  på vintern för Emil Hansson och Anders Eriksson, men då med  maskiner ...
  • Anders Eriksson och Emil Hansson har omväxlande jobb. De hyr ut jordbruksmaskiner. Vintrarna tillbringar de runt Storsjön och somrarna i Halland.
  • – Det var kämpigt de första åren. Det är dyra maskiner som måste användas mycket för att det ska vara lönsamt, säger Emil Hansson. Här med Anders Eriksson.

Snacka om kontraster.
Ena dagen kör de pistmaskin eller plogar snö.
Nästa dag skördar de vall.

Annons

Emil Hansson från Fåker och Anders Eriksson från Oviken har ett minst sagt omväxlande jobb.

Det är 28-årige Emil som sedan fem år tillbaka driver företaget Hansson Transport & Mek.

Han bestämde sig tidigt för att satsa på jordbruksmaskiner och att hyra ut sina tjänster.

I dag har han fem kunder runt Storsjön och en jättekund i Halland.

– Jag fick reda på att man i USA låter maskinerna följa med växtsäsongerna. Man börjar skörda i södra USA och sedan flyttar maskinerna norrut i takt med att skördarna blir klara, säger Emil.

annonser fick han kontakt med Lennart E Bengtsson på Wapnö gods i Halland.

Ingen liten anläggning precis.

Här finns ett slott, 1 100 mjölkkor, ett eget mejeri och mycket annat.

– Första skörden brukar ske i mitten av maj. Vi åker dit fyra gånger per säsong och det fungerar perfekt med planeringen då skördarna här inte alls är på samma tider, säger Emil Hansson.

När Halland kallar lastar Emil och den ende anställde Anders Eriksson, traktor, slåtterkross och hack på lastbilen och drar iväg. Efter omkring 16 timmar är de framme och jobbet börjar. De har ett eget hus i närheten av Halmstads flygplats att bo i.

– Blir det dåligt väder hjälper vi till med allt annat. Det är verkligen en omställning att få byta om från vinterkläderna till shorts så snabbt, säger Anders Eriksson som under vintrarna kör pistmaskin på Åreskutan. Från maj till november arbetar han i Emils företag.

skördar duon drygt 3000 hektar vall i Halland och arbetet innebär omkring en tredjedel av företagets hela omsättning. Varje resa tar omkring två veckor.

ännu ett uppdrag i de södra delarna av landet. Vår och höst ska vi sprida gödsel på två gårdar i Skaraborg. Jag åkte ned med bilen för att ragga kunder och det gick ju bra. Gör man ett bra jobb sprider det sig, säger Emil Hansson.

Den traktor företaget använder heter JCB 8250 och ska vara den enda i Sverige i sitt slag.

– Den har fjädring på både bak- och framaxel vilket gör att den går mycket mjukt på åkern, säger Emil Hansson.

Förutom jordbruksarbetet fraktar man också skogsmaskiner med lastbil och maskintrailer. Dessutom har företaget anlitats för att sätta upp plogkäppar längs 330 mil väg. En hel del snöröjning finns också bland arbetsuppgifterna.

– I dag går företaget bra men det var kämpigt de första åren. Det är dyra maskiner som måste användas mycket för att det ska vara lönsamt. Därför är satsningen på södra Sverige väldigt viktig, säger Emil Hansson.

Mer läsning

Annons