Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motormännen varnar: Många riskerar körförbud med de nya reglerna för besiktning

Från och med den 20 maj 2018 ändrar Transportstyrelsen reglerna för kontrollbesiktning av personbilar. Enligt Motormännen riskerar hundratusentals bilar att få körförbud i och med ändringen.

Enligt de nya besiktningsreglerna ska man besikta bilen första gången senast 36 månader efter den månad då bilen togs i trafik första gången. Andra gången senast 24 månader efter den första besiktningen och därefter senast var 14:e månad. Nu varnar Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens Riksförbund, för att förändringarna i regelverket kan innebära att många bilar får körförbud i maj.

– Fordon med slutsiffra 3 och 4 kan få körförbud den 20 maj om den tidigare besiktningen har genomförts mer än 14 månader innan, varnar Carl-Erik Stjernvall i ett pressmeddelande.

Motormännen menar att om en bil har besiktats tidigt i sin inställningsperiod 2017 kan 14 månader redan ha passerat när reglerna ändras, vilket skulle innebära att bilen får körförbud direkt den 20 maj.

Innan de nya reglerna träder i kraft gäller övergångsregler som gör det möjligt att redan nu besikta sin bil, trots att den är utanför sitt ordinarie intervall. De nya reglerna redan träder i kraft den 20 maj.

Läs mer:

Bilprovningschef spår oreda när nya regler träder i kraft