Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motororganisationer tar avstånd från fortkörning

Nästa helgs motortävlingar i Ljusnedal lockar förare från hela Sverige och väntas dra mycket publik. Men Svemo och Bilsportförbundet gillar inte arrangemanget.

– Tävlingen är inte sanktionerad av oss vilket innebär att Svemo-licensierade förare som deltar kan komma bli bestraffade, säger Per Westling, generalsekreterare i Svemo.

Enligt honom kan det bli frågan om uteslutning om förare ställer upp på den hastighetstävling som planeras.

Arrangörerna hoppas mäta hastigheter upp till 350 kilometer i timmen på den tre kilometer långa isbanan som är upplogad.

Arrangörerna har valt att köra arrangemanget med SMA, Svenska Motorsport Alliansen, och fått tävlingen sanktionerad därifrån.

– Nej, absolut inte. Det vi nu hoppas är att alla säkerhets- och miljöregler efterlevs och att samtliga tillstånd är ordnade. Men våra medlemmar ska observera att inget tävlingstillstånd och ingen banlicens finns för arrangemanget och därmed gäller ej den försäkring som ingår i Svemo-licensen.

Samma åsikt har Kurt Lennart Jönsson, vid Svenska Bilsportförbundet.

– Är man medlem i vår organisation får man inta vara med. Det viktiga är att alla måste vara medvetna om vad de ger sig in på när tävlingen inte är sanktionerad av oss.

– Jag hoppas att det inte behöver vara så. Men det är inte en helt lätt fråga och jag tvivlar på att de har den organisation i säkerhets- och tävlingsfrågor som vi har.

Arrangören Glenn Ocklund säger att det gått prestige i saken. Enligt honom har Svemo och SBF i ett tidigt skede fått förfrågan att vara med.

– Men de trodde inte på idén. Och nu verkar det som de helst vill stoppa tävlingen när intresset hos förarna är större än vad de räknat med.