Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorvärmare en brandfara

Isiga vindrutor och svårstartade motorer har många bilägare råkat ut för sedan vinterkylan tagit ett stadigt grepp om landet. Motorvärmare och kupévärmare gör susen, men de måste användas rätt. El, fukt och kyla kan vara en livsfarlig kombination.

Iskalla motorer är både miljöbovar och bränsletjuvar. Med en motorvärmare på bilen blir den inte bara lättare att starta, föroreningarna minskar, du sparar soppa och slitaget på motorn blir mindre. Felet många gör är att de har motorvärmaren på alldeles för länge. Enligt Energimyndigheten räcker det att ha motorvärmaren inkopplad cirka 1,5 timme när det är 15 minus eller kallare.


Varje vinter inträffar det bränder som orsakats av motorvärmare eller kupévärmare. Överbelastade timers och värmeutveckling i glappkontakter är vanliga brandorsaker.

Alla elektriska produkter som används utomhus ska vara anpassade för det. Motorvärmare och kupévärmare ska vara CE-märkta och om sladdarna används utomhus ska de vara märkta med IP 44 eller högre siffervärde.
Bilvärmare ska anslutas till skyddsjordade uttag utomhus. Om jordfelsbrytaren löser ut vid inkoppling är det ett tecken på att det finns ett fel som ska åtgärdas omgående. Annars finns risk för både personskador och brand.


För att vara på den säkra sidan bör du kontrollera anslutningssladden regelbundet och se efter så att uttag, sladd och stickpropp inte är skadade.
- Lämna aldrig kvar anslutningssladden i uttaget när bilen inte är ansluten. Risken finns att barn börjar leka med den, säger Bosse Johansson vid Elsäkerhetsverket.

Det är också viktigt att undersöka locket till intaget på bilen så att det stängs och håller tätt efter att sladden tagits bort. Låt heller inte anslutningssladden vara upplindad på bilens utsida medan du kör. Slask och salt försämrar stickproppen funktion och kan medföra brand eller personskada. Det bästa är att förvara anslutningssladden på en torr plats när den inte används.

Använder du kupévärmare får anslutningskabeln aldrig klämmas fast i bilfönstret eller bildörren. Det kan göra bilen strömförande. Kontrollera också att kupévärmaren står fritt innan du sätter igång den.

VICTORIA RYDERGÅRD
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se