Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motståndet lever 20 år efter kampen

Det är 20 år sedan Östersund ordnade rikskongress för EU-motståndet och i helgen firades kampen.

– Vi hade inte fel i en enda farhåga, säger Eva-Britt Svensson (V).

Hon var EU-parlamentariker i sju år och fick varje dag på jobbet bekräftat att alla de farhågor Nej till EU hade haft slog in, säger hon.

I helgen var hon en av de inbjudna till lokalföreningen i Jämtlands län som firade att det var 20 år sedan de fyllde hela Storsjöteatern med den rikskongress som hade sångaren och ståupparen Ronny Eriksson som underhållare.

Han var med på länsbiblioteket i lördags också, lika mycket EU-motståndare men något äldre och smalare.

– Var jag så där tjock, utbrast han när han tittade på gamla urklipp som föreningen hade samlat på skärmar inför jubileet.

En av arrangörerna för 20 år sedan, röntgenläkaren Gunilla Blix, hade också denna gång ordnat jubileet. Vid öppningstalet påminde hon om EU:s effekter.

– Det vi varnade för har besannats. Folk har vant sig vid att det ska sparas och vet inte längre varför. Nedskärningar inom vården är en direkt följd av EMU:s andra steg.

Hon sa att det hade varit känslosamt att gå igenom allt material från tiden före folkomröstningen.

– Det var en sådan passion i kampen.