Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motståndet mot handelsområden växer

Politiker, handlare, myndigheter och privatpersoner – många höjer nu sina röster mot planerna på två nya handelsområden i Odenskog. På torsdag tar Östersunds kommunfullmäktige beslutet om man ska sälja mark till den danska exploatören.

Annons

Frågan har skapat en spricka i den politiska majoriteten i Östersund. Miljöpartiet – med kommunalrådet Karin Thomasson i spetsen – är emot de tänkta handelsområdena, medan Socialdemokraterna och Centerpartiet är för.

I morgon, tisdag, klockan 13 kommer det att vara en chattdebatt på OP.se mellan Karin Thomasson och Mona Modin Tjulin (S), som är ordförande för den ansvariga nämnden miljö- och samhällsbyggnad och även gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige.

Då kan du som läsare ställa frågor till de båda politikerna om de tänkta handelsområdena.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet säger alla nej till planerna.

När beslutet om markförsäljningen togs i kommunstyrelsen 21 januari blev rösterna 9 mot 6 i favör för S och C. Även i fullmäktige har de båda partierna majoritet tillsammans.

Under veckan har flera av handlarna i centrala Östersund lagt ut protestlistor som kunderna kan skriva på. I lördags publicerade ÖP debattartikeln ”Bromsa planerna för Lillänge”, av företrädare för Odenskogs intresseförening, Östersund Handel och Destination Östersund.

Även länsstyrelsen och privatpersoner har riktat kritik i synpunkter som har skickats in till kommunen.

Det är det danska företaget TK Development som vill bygga två handelsområden i Odenskog.

Det ena är tänkt att byggas på platsen där betongstationen finns, på privat mark.

Det andra planeras till området strax söder om betongstationen där det i dag ligger ett skogsområde och en förskola, Mosippan. Den marken äger kommunen själv.

Förskolan Mosippan ska rivas och flyttas till nybyggda lokaler på Remonthagen.

På torsdag ska fullmäktige ta beslut om man ska sälja kommunens mark till TK Development för sammanlagt 10,5 miljoner kronor.