Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motsvarar 61 heltidstjänster

De två största nämnderna i Åre kommun räknar med ett underskott på drygt 15 miljoner kronor vilket 61 tjänster i skola, förskola och hemvård. Nu kräver Socialdemokraterna att budgetramarna ändras.

Annons

Det råder tuffa tider för socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Socialnämnden räknar att efter besparingar landa på ett budgetunderskott på minus sex miljoner kronor. Ytterligare neddragningar kan innebära att brukarna riskerar att inte få den hjälp de är beviljade. Detta är ett direkt lagbrott, skriver socialchefen Lena Modigh Larsson till kommunstyrelsen.

När det gäller barn- och utbildningsnämnden beräknas underskottet till nästan 11 miljoner kronor. Det motsvarar 31 tjänster inom skola, förskola och gymnasieskola. Socialnämndens underskott motsvarar 30 helårstjänster.

Det är som vanligt gymnasieskolan som står för det största underskottet. Men även grundskolan måste dra åt svångremmen för att klara sin budgetram. Obligatoriska skolan får i år ett underskott på nästan 4 miljoner kronor och gör neddragningar som motsvarar 1,2 miljoner kronor. Dessa kostnadsminskningar görs i år:

• Barn och elevhälsans personal minskas med en logoped och en beteendevetande.

• Mörsils skola tar bort en specialpedagog.

• Duveds skola mister sin skolvärd.

• En lärartjänst på Åre skola tas bort.

Anna-Caren Sätherberg (S) ogillar besparingar av skolvärdar och specialpedagoger som hon anser är för kortsiktiga åtgärder.

– Den här osthyvelsprincipen fungerar inte. Man måste inse att det här kan skapa större kostnader på lång sikt.

Hon påpekar att Alliansen och Västjämtlands väl har lagt en underfinansierad budget och att det därför saknas ytterligare tre miljoner kronor i näsa års budget.

– Och man går ju redan nu sju miljoner kronor back. Det känns orealistiskt, säger Sätherberg som vill att nya budgetramar tas fram.