Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötte björn i elljusspåret i Valla

Alexandra Andersson fick sitt livs möte strax före klockan ett på fredagen. Hon skakar fortfarande av skräck då hon berättar om sin träff.

Annons

Alexandra gick i skogen runt Ändsjön på Frösön för att rasta sin 11 månader gamla Dobermann Nicki. Allt var lugnt och skönt tills Nicki plötsligt stannar. Alexandra hade inget sett eftersom stigen där är full med hala rötter.

– Jag tittar ner i marken hela tiden jag går för att inte halka. Men plötsligt stannar min hund och reser ragg. Då tittar jag upp och finner att vi står tre meter framför en stor björn. Mitt på elljusspåret, säger Alexandra som fortfarande darrar då vi träffar henne en dryg timme efter björnmötet.

Alexandra har gått elljusspåret runt Ändsjön många gånger. Men aldrig tidigare träffat någon björn där.

– Nicki började morra. Kanske för att försvara mig. När hon morrade svarade genast björnen med att morra och grymta. Vi var säkert alla tre jätterädda, menar Alexandra.

När björnen morrade fick Nicki nog och valde att så fort benen bar lämna sin matte tillsammans med björnen för att springa över fältet, och över den trafikerade Vallaleden, hem till Snorres väg. Kvar stod Alexandra med björnen i skogen.

– Ensam med björnen for alla tankar genom huvudet. Kändes som jag stod där en halvtimme med björnen, men det var säkert bara några sekunder. Jag funderade på vad jag skulle göra. Stå blick stilla, spela död eller tok-kuta. Just då kom jag att tänka på min hund som sprang hem och som själv knappast skulle klara att korsa Vallaleden med all trafik där. Då bestämde jag mig att springa därifrån, allt för att rädda Nicki från att bli överkörd av bilar, berättar Alexandra.

Hon sprang sitt snabbaste lopp någonsin hem genom skogen. Vad som skedde med björnen vet hon inte. Den följde i varje fall inte efter henne.

Väl hemma fann hon att Nicki kommit hem helskinnad. Grannar hade tagit hand om henne när hon kom hem.

– Jag var förstås helt vettskrämd. Tårarna sprutade då jag berättade om mötet för mina grannar men Nicki min hund blev nog ännu räddare. Hon är ju egentligen vakthund men björnar rår hon tydligen inte på, säger Alexandra.

Grannarna kontaktade också polisen för att informera om björnmötet.

– Vi har kontaktat länsstyrelsen i det här ärendet. Vi kommer inte att skjuta björnen så länge den inte uppträder hotfullt . Går den till angrepp kan det bli aktuellt med jakt, säger vakthavande polis August Knutsson i Östersund.

– Frösön är som vilken del av länet som helst. Folk ser björnar nästan dagligen i byarna i norra och södra delarna av länet men vi kan inte ge oss ut och skjuta alla björnar folk ser, säger han.

För Alexandra slutade fredagens björnmöte i Valla lyckligt.

– Men nu förstår jag verkligen innebörden av björnfrossa. Chocken släpper kanske i kväll. Känner mig fortfarande darrig, säger Alexandra.

Annons