Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motvalls käring sänker OS-planerna nu igen

Motvalls käring sänkte Stockholm/Åres OS-ambitioner bara en halvtimme efter att idrotten tillsammans gått ut och offentliggjort sin kandidatur till vinter-OS 2022.

Annons

Motvalls käring är idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, som gjort det närmast till en sport att så fort sådana här planer väcks, omgående slå alla olympiadrömmare och större idrottsevenemangsälskare med något hårt i huvudet. Så skedde även denna måndag:

"Jag tror tyvärr att det här är svårt. Jag tror att OS har blivit så stort så att små länder har svårt att konkurrera", säger Lena Adelsohn Liljeroth, till TT.

"Internationella olympiska kommittén kommer att kräva att staten går in med en förlustgaranti och det finns ingen botten och inget tak på en sådan, så den frågan får vi återkomma till", säger hon också.

Norge är också ett litet land, men därifrån har ännu inget hörts om att staten är skeptisk till Oslos OS-kandidatur. Visserligen har Norge oljepengar att eventuellt stoppa in, men det hade den här gången varit klädsamt om regeringen och Lena Adelsohn Liljeroth kunnat inta en lite mer försiktig och optimistisk framtoning så här direkt när ambitionerna offentliggjordes. I stället låter det från Rosenbad:

"Jag vet att SOK vill arrangera vinter-OS i Stockholm/Åre. Jag tycker det är bra med stora arrangemang, men vi ställer oss frågande till den budget de har tagit fram", säger statsrådet till TT.

Ärlighet kan nog vara bra och i fallet med svenska OS-planer kan ingen säga annat än att Lena Adelsohn/Liljeroth uppträtt konsekvent – emot från första stund.

Men om nu idrotten i form av både Sverige Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Handikappidrottsförbundet, är totalt samstämmiga, borde regeringen åtminstone ge dem en möjlighet till vidare utredning och mer skärskådande av de ekonomiska kalkylerna, innan processen än en gång skjuts i sank.

Annars har det låtit precis så här från idrottsministern även tidigare när Östersund/Åre, SOK och RF, haft planer, men slagits ner i skoskaften.

Visst, OS-budgeten som konsulten Jöran Hägglund presenterade i oktober känns väl optimistisk, där 9,8 miljarder kronor är långt ifrån vad tidigare OS-evenemang har kostat. Men syna den då. Och jobba igenom allt ordentligt.

Den optimism och framåtanda som idrotten nu visar upp behövs för att kunna jobba vidare ett par steg till, inte minst för att syna sponsorsidan. Just därför hade det varit bra om regeringen stöttat – eller åtminstone intagit en mer försiktig position i stället för att än en gång i princip göra tummen ner.