Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motverka extremisterna

Är det inte dags att vi med tanke på vad som håller på att hända i Sverige minns vad som hände i mellankrigstidens Tyskland?

Främlingsfientligheten och rashatet i vårt land är ett illavarslande tecken på något allvarligare än ungdomligt oförstånd. Det som händer är att extremistiska åsikter får ett allt starkare fäste.

Helgens händelser i Kärrtorp får mig att må illa, det kan aldrig vara acceptabelt att en grupp, oavsett åsikt, kan bryta sig in i en fredlig demonstration med syfte att skada. Kasta glasflaskor mot barnfamiljer!

Men händelsen kan och ska ses som en varning från de främlingsfientliga krafter som finns ute i samhället, att en djupare förändring är på väg att ske.

Vi måste med all kraft motverka dessa extremister, det gäller såväl små grupper i samhället som de redan etablerade "demokrater", som genom lögner och skuggspel lyckats ta sig in i styrande församlingar.

Det är upp till oss medborgare i Sverige att se till att detta vansinne stoppas här och nu. Vi kan aldrig tillåta oss att se på när folkgrupper hetsas och ställs mot varandra i syfte att dra isär samhället. Det hoppas jag att vi lämnade bakom oss redan i mitten på 1940-talet.

Tro lika lite på välkammade gossar i snygga kostymer som på rasande skinnskallar – det är samma skrot och korn, med samma syfte.

Ett märkligt fenomen är att de lyckas locka arbetare till sina led, trots att de anser att de kollektivavtal som i dag gäller på svensk arbetsmarknad inte hör hemma i ett modernt samhälle.

De tycker att fackförbunden har för stor makt och att dessa motverkar arbetsmarknaden. De är alltså inte bara främlingsfientliga, utan också löntagarfientliga!

Roger Kristofersson, fackligt aktiv i IF-Metall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel