Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motverkar landstinget medvetet jämställdheten?

Annons

Jag är en tjej strax över 30 som väntar mitt första barn om cirka en månad. Under hela graviditeten har min sambo, barnets far, varit delaktig i allting. Alla träffar hos barnmorskan, ultraljud, allt!

Vi har även bestämt att så snart det är möjligt ska vi dela föräldraledigheten rakt av, det vill säga 50 procent var! För oss är detta självklart! Barnet har två föräldrar och vi vill båda vara precis lika delaktiga i dess liv och att den ena ska ta mer ansvar existerar över huvud taget inte!

Jag får höra från vänner och bekanta att jag ska vara glad som har så ”duktig” sambo, Försäkringskassan har inrättat en särskild bonus för dem som delar lika på föräldraledigheten och alla säger att det är så skönt att se ett par som verkligen tar jämställdheten på allvar och använder sig av de resurser som finns i samhället, med föräldrapenning, jämställdhetsbonus och så vidare.

Samhället gör allt som går för att det ska delas så lika som möjligt. Detta verkar dock inte gälla när det är dags för förlossning här i Jämtland!

Visst är pappan välkommen och han lär få vara delaktig i allt som sker under förlossningen, men sen är det däremot stopp! Här i Jämtland kostar det nämligen 325 kronor per dygn för en pappa att sova kvar på BB! För detta får han en säng, frukost och kvällsfika!

325 kronor! Det är vad man betalar på ett pensionat eller sämre hotell! Visst förstår man att det ska kosta, det är absolut inte det som ifrågasätts, men så mycket?!

För mamman kostar det 80 kronor per dygn att ligga på BB och hon får då både vård och all mat. Hur kan det vara så väldigt mycket dyrare för en pappa?! Och om man nu siktar på jämställdhet hela vägen, varför låsa ute pappan under de första dygnen?

Det är nog inte särskilt många familjer som har råd att ha pappan sovandes på BB, hur gärna de än skulle vilja! Är detta jämställdhet? Att på ekonomiska grunder helt utesluta den ena föräldern i samma ögonblick som barnet tar sitt första andetag?

Det skulle vara väldigt intressant att få veta hur det gick till när detta prissattes, just Jämtland ligger nämligen betydligt högre än de flesta andra landsting i Sverige!

Det normala är att pappan betalar samma som mamman eller någon tjuga mer. Här i Jämtland är det fyra gånger dyrare för pappan än för mamman!!

Jag kan garantera att väldigt många pappor mer än gärna skulle sova kvar på BB de första dygnen för att på så sätt lära känna sitt nyfödda barn. I vårt landsting är verkar det dock som att mamman ska sköta barnet och pappan lämnas utanför. Är det jämställdhet?

Mer läsning

Annons